Русија

Путин позвао председника Еритреје на самит Русија-Африка

Разговор двојице лидера одржава се у Москви
Путин позвао председника Еритреје на самит Русија-Африкаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин данас је позвао председника Еритреје Исајаса Афеверкија да присуствује самиту Русија-Африка који ће се ове године крајем јула одржати у Санкт Петербургу.

Позив је упућен за време сусрета двојице лидера у Москви.

"Као што знате, ове године одржавамо други самит Русија-Африка. Поштовани господине председниче, Ви сте такође позвани на овај догађај. Надам се да ћете моћи да дођете", рекао је руски лидер.

Путин је свом афричком колеги такође честитао 30 година од како је Еритреја стекла независност. Овај празник се, како је даље казао, "поклапа са датумом када су успостављени дипломатски односи између наших земаља".

Перспективе развоја економских односа Еритреје и Русије "нису лоше", оценио је Путин, након чега је најавио да је у плану потписивање нових споразума.

"Сарађујемо у оквиру УН-а. Наши односи у хуманитарној сфери се прилично добро развијају, десетине еритрејских студената су се већ школовали у Руској Федерацији и овај процес се наставља", рекао је он.

Председник Еритреје је са своје стране пожелео руском председнику срећу током читавог овог периода трансформација кроз који свет данас пролази, јер је убеђен да ће Русија у свему томе одиграти битну улогу.

"Светски поредак је на ивици трансформације и то захтева објективну процену и међусобне консултације. Надам се, односно, ја сам убеђен да ће Русија одиграти своју улогу у овој мисији читавог човечанства на путу до солидарности и сарадње између слободних народа. У том контексту желео бих да Вам пожелим пуно успеха на том путу", рекао је лидер Еритреје.

Према његовим речима, "безумна идеологија" и несузбијање корака који су последњих 30 година водили доминацији једне групе земаља довели су до великог броја криза и проблема. 

То је "најозбиљнија баријера" која стоји на путу развоја човечанства, оцењује Афеверкиј.

image