Свет

Јужна Африка појаснила своју позицију по питању руско-украјинског сукоба

"Доследно смо били неутрални по питању сукоба у Украјини. Не слажемо се да наша неутрална позиција ставља Русију изнад других земаља", рекао је заменик министра финансија
Јужна Африка појаснила своју позицију по питању руско-украјинског сукоба© Tanjug/ Sergei Chirikov/Pool Photo

Јужноафричка Република се не слаже да њена неутрална позиција о ситуацији у Украјини ставља Руску Федерацију изнад других земаља, изјавио је заменик министра финансија те земље Давид Масондо.

"Јужна Африка подржава међународни поредак заснован на Повељи УН и суверенитет свих нација. Доследно смо били неутрални по питању сукоба у Украјини. Не слажемо се да наша неутрална позиција ставља Русију изнад других земаља", рекао је јужноафрички званичник, преноси портал "Њуз24".

Према његовим речима, међународна заједница мора заједно да ради на хитном прекиду сукоба у Украјини.

Притом, додао је Мосандо, непријатељска позиција САД према Јужној Африци мора што пре да се измени, како би се измириле цене локалне валуте и државних обвезница.

"Видели смо негативан утицај који је ова непоткрепљена изјава имала на нашу валуту и ​​тржиште обвезница. Због тога је императив да хитно затворимо ово питање, како бисмо вратили сигурност на тржишту", додао је он.

Раније је портал "Њуз24" пренео речи америчког амбасадора у Јужној Африци Рубена Бригетија који је казао да Јужна Африка наводно испоручује оружје руској војсци, позивајући се на руски брод, који је дошао у базу јужноафричке морнарице у Симонстауну.

Брод је боравио у бази од 6. до 8. децембра 2022. године. Амерички амбасадор тврди да су САД уверене да су оружје и муниција наводно утоварени на брод, који се потом вратио у Русију. Јужноафричко Министарство спољних послова је тада јавило да је амбасадор, након што је позван на разговор, признао да је прешао границу и извинио се.

Курс јужноафричког ранда је почео да опада у односу на долар и приближава се историјском минимуму, преноси "Блумерг", тврдећи да је то због тенденције афричких земаља да ојачају односе са Русијом.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса је ове недеље изјавио да је у име афричких земаља разговарао са руским и украјинским председником и представио им мировну иницијативу у име Замбије, Сенегала, Конга, Уганде, Египта и Јужне Африке.

Према његовим речима, Путин и Зеленски су се договорили да приме делегацију афричких земаља, како би се пронашло мирно решење сукоба. Како је истакао Рамафоса, о овој иницијативи обавештени су генерални секретар УН и канцеларија Афричке уније.

image
VV inauguration
banner