Русија

Путин не путује у Индију: Очекују га на самиту БРИКС-а

Самит ШОС-а биће одржан онлајн, а Јужноафричка Република најављује измену закона како би председник Русије могао да присуствује самиту БРИКС-а
Путин не путује у Индију: Очекују га на самиту БРИКС-аwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин неће отпутовати у Индију 4. јула, јављају руски Телеграм канали, будући да ће самит Шангајске организације за сарадњу бити одржан онлајн.

На самит су позване све земље чланице: Кина, Русија, Казахстан, Пакистан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан. 

Статус посматрача имаће Иран, Белорусија и Монголија. 

Самиту ће присуствовати и шефови шест међународних организација: УН-а, Заједнице независних држава, Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН), ОДКБ-а, Евроазијског економског савеза и Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији.

У исто време, из Јужноафричке Републике данас поручују да земља ради на измени закона које ће бити спроведене у дело у најскорије време, што ће овој афричкој земљи омогућити да сама одлучује кога ће задржати на својој територији, уколико је за истим тим лицем Међународни кривични суд (МКС) објавио потерницу.

На овај начин, Јужноафричка Република ће осигурати безбедан долазак Путина на самит БРИКС-а који ће бити одржан од 22. до 24. августа ове године.

Председник Русије Владимир Путин претходно је добио позив да учествује на самиту, рекао је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је последњих дана изразио увереност да ће руски председник моћи лично да учествује на самиту. 

image