Русија

ФСБ спречила терористички напад у Ставропољу

Руска служба безбедности ухапсила је четири особе на југу земље које су планирале нападе на руско становништво у Украјини, актуелну власт у Москви и руске снаге безбедности, поручују у ФСБ
ФСБ спречила терористички напад у Ставропољуwww.globallookpress.com © Russian FSB press service

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије саопштила је данас да је задржала четири особе за које се сматра да су спремале терористички напад у једном од административних објеката у региону. Како наводи ФСБ, "присталице идеологије украјинских националистичких организација" задржани су у граду Ставропољу на југу Русије.

У ФСБ-у нису прецизирали када је тачно била спроведена акција, али се у званичном саопштењу организације наводи да су осумњичени већ ухапшени од стране суда и да је против њих покренут кривични поступак.

У видеу који је објавила руска служба, један од ухапшених навео је и да се група диви акцијама пука "Азов" основаног 2014. године након почетка првих озбиљнијих нереда у Украјини. Организација је иначе забрањена у Русији и сматра се терористичком. Циљ је био да се "убије руско говорно становништво на територији Украјине, снаге безбедности, војска, актуелна власт Руске Федерације", рекао је један од терориста, додајући да ова формација следи пример "Азова".

Руска служба безбедности напоменула је и да је успешно претресла места становања приведених, као и њихово скровиште у Предгорном округу који улазу у Ставропољски крај. Том приликом, пронађено је ватрено оружје, а такође и готове експлозивне направе и компоненте неопходне за израду нових. Међу пронађеним стварима била је и методичка литература о организовању масовних нереда, преносе руски медији.

image
VV inauguration
banner