Русија

Путин: Увек смо били за мирни договор

Москва је одувек била за стабилност на Закавказју, поручио је руски председник
Путин: Увек смо били за мирни договор© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Москва "традиционално" подржава разрешење дугогодишњег сукоба на Закавказју, додајући да је Кремљ увек подржавао Јереван у циљу обезбеђивања сигурности јерменског народа, рекао је руски председник Владимир Путин на ванредној седници Савета организације договора о колективној безбедности (ОДКБ). 

"Као што је већ познато, Русија је традиционално, рецимо, ако погледамо кроз историју, увек обраћала пажњу на стабилност у овом правцу и подржавала наше јерменске пријатеље у циљу безбедности јерменског народа", саопштио је Путин у обраћању земљама чланицама ОДКБ-а.

Том приликом, председник је нагласио да Кремљ ради све како би се постигла нормализација односа између Јеревана и Бакуа. Како су обе државе раније били једна земља са Русијом, Москва има велики број веза са обе стране које није могуће игнорисати и у њеном је интересу стабилност у регону, рекао је руски председник. 

Разрешење сукоба између Јерменије и Азербејџана Путин види у поштовању постигнутих договора, делимитацији граница и разрешењу хуманитарних питања. Ипак, оно што је проблем јесте питање како доћи до тих резултата, истакао је руски председник.

Непосредно пред данашњу ванредну седницу премијер Јерменије Никол Пашињан поновио је своју изјаву од септембра ове године да ће подржати сарадњу са Азербејџаном по принципима које је раније предложила Русија. 

Москва је претходно предлагала јерменској страни да да Азербејџану пет области у Нагорно-Карабаху у којим нема пуно људи, међутим, званични Јереван је одбио такву понуду.

Следећи састанак Москве, Јеревана и Бакуа планиран је за 31. октобар, понедељак.

image
VV inauguration
banner