Русија

Путин: Они који сеју ветар, пожњеће олују

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму "Валдај" говориo на тему: "Свет после хегемоније - правда и безбедност за све"
Путин: Они који сеју ветар, пожњеће олујуwww.globallookpress.com © © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Запад игра опасну крваву игру, одриче се правила и никако не поштује друге државе.

На дискусионом форуму "Валдај" Путин је поручио да последњих година Запад констатно провоцира, као и да САД немају шта да понуде свету осим доминације. 

"Ми се не мешамо у туђе вредности. Уколико диктатом чувате лидерску позицију доћи ће до губљења поверења у власт. Стога је и јасно што се сви удаљавају од САД. Они се труде да одрже своју лидерску позицију диктатом, што ће их скупо коштати", поручио је председник Русије који говори на тему "Свет после хегемоније - правда и безбедност за све".

  • 27. окт 2022 • 18:37

    18:37

    САД једина држава која је употребила нуклеарно оружје

    Руски председник је нагласио да су САД једина држава која је у историји употребила нуклеарно оружје.

    "Није било војне сврсисходности да Сједињене Државе користе нуклеарно оружје против Јапана, оне су то урадиле зато што су мислиле да је то у њиховом интересу", рекао је Путин.

    Додао је да није било војне потребе за тим.

    "Па, каква је била сврсисходност употребе нуклеарног оружја против Хирошиме и Нагасакија, против цивилног становништва? Да ли је постојала претња некаквом територијалном интегритету Сједињених Држава?  Јапанска војна машинерија била је уништена, способност отпора је сведена на скоро нулу, зашто је било потребно употребити нуклеарно оружје?", навео је руски председник.

    Он је нагласио да је нуклеарна доктрина Русије јасна: "Ми имамо своју војну доктрину, где је наведено у ком случају и како, који су услови под којима би Русија могла да употреби нуклеарно оружје."

    Руски председник је рекао и да је отворен за дијалог који би могао да доведе до решења кризе.

    "Ми смо спремни на дијалог и решење проблема. У децембру прошле године послали смо предлог САД о наставку дијалога о стратешкој стабилности. Нисмо добили никакав одговор. Ако желе, нека се јаве. Ако не, нема потребе, ми ћемо наставити да се развијамо", нагласио је Путин

  • 18:30

    Претње Запада примитивне

    Путин је изјавио да је помоћ Донбасу и даље приоритет за Русију. Он је нагласио да је Луганска Народна Република већ потпуно ослобођена, али да овом приликом неће детаљније коментарисати даље планове. 

    На питање новинара како би Русија реаговала у случају нуклеарне кризе, Путин је рекао да је циљ Запада плашење Русије.

    "Западна реторика о употреби нуклеарног оружја од стране Русије служи искључиво примитивном циљу Запада, да заплаше наше пријатеље и партнере, док Кијев све време инсистира да дође до нуклеарног наоружања", рекао је Владимир Путин.

    "Те претње су веома примитивне. Већ сам говорио да је то диктат западних земаља и њихов покушај да врше притисак на све европске земље и оне које су у пријатељским односима са нама. Једноставно, Запад тражи додатне аргументе да их наговори да сви заједно буду супротстављени Русији", рекао је руски председник.

  • 18:05

    Путин: Само Русија може да гарантује украјинску државност

    Председник Русије Владимир Путин рекао је да гарант украјинске државности, суверености и територијалне целовитости може да буде само Русија, пошто ове две државе деле исто порекло.

    "Да, то је историјска чињеница. То се не може променити. У деветом веку се на нашим територијама рађала руска држава, прво Кијев, онда Новгород, говорили смо на једном староруском језику. А промене у језику десиле су се тек касније, у 14. веку ако се не варам, под утицајем Пољске", изјавио је руски председник.

    "Промене су природне и ако је неки етнос дорастао до тога да може на основу разлика да се назове посебним народом, онда се то треба поштовати. То је природно", додао је он.

    Путин је говорио о томе како су Руси и Украјинци исти народ, који је вековима живео заједно, као и о тактикама које је Запад користио како би их поделио.

    "Ми смо били јединствени народ који је вековима говорио на једном језику. Дуго су људи у Украјини себе видели као део руског народа, документа у архивама о томе сведоче. У 19. веку Запад је почео да уноси сумњу, да користи тактику `завади па владај` просторима Русије и Украјине", рекао је Путин.

    "И како сада видимо, успели су у томе. То се може видети и у односу Украјинаца са Хитлером, из таквог односа су се и родили бандерци, који су убијали и Пољаке и Јевреје и Русе", додао је он.

    Он је нагласио и да је данашња Украјина историјски била део суседних држава.

    "После распада Руског царства и оснивања СССР, велики део Русије предат је Украјини. Вековима се Украјина формирала као вештачка држава. Делови данашње Украјине су заправо колаж некадашњих територија Русије, Пољске, па и Румуније. Стаљин је, на пример, цео један део Пољске прикључио Украјини, не питајући за то људе који су тамо живели", објаснио је Путин.

  • 17:56

    Морали смо да нешто урадимо са Донбасом

    Председник Русије Владимир Путин каже да је Русија морала нешто да уради са Донбасом, али да је напуштање било неприхватљиво. Такође, независни Донбас не би опстао без укључивања у састав Русије.

    "Јасно је шта је требало да урадимо, да започнемо специјалну војну операцију. То је било неизбежно. А специјална операција није почела 2022. већ 2014. године, када је Запад подстакао преврат у Украјини", одговорио је председник Русије на питање шта га је навело да покрене специјалну војну операцију.

    Представници "кијевског режима", како наводи, јавно су одбили да сарађују и поручили да им се не допада ни једна тачка Минског споразума. 

    "Морали смо да урадимо нешто по питању Донбаса. Морали смо да признамо њихову независност, али нисмо могли да их оставимо. Следеће што смо морали је да их прикључимо РФ, по њиховој вољи", поручио је Путин.

  • 17:42

    Упозоравали смо деценијама, а онда је кап прелила чашу

    Председник Русије Владимир Путин каже је Запад довео до садашње ситуације и дешавања у Украјини, а не Русија.

    "Што се тиче конфликта у Украјини, наравно да имамо економске губитке, али на самом крају, наш успех је неспоран. Тако нешто само ће оснажити Русију", поручио је Путин. 

    Додао је да Запад мислио да ће санкцијама уништити Русију, али да се није десило ништа значајно. Донедавно су Руси мислили, како је нагласио, да се претварају у полуколонију, да не могу ништа без Запада.

    "НАТО је игнорисао нашу сферу безбедности, а то што се десило крајем фебруара, последица је те ситуације. Упозоравали смо деценијама, а онда је кап прелила чашу. Друга ствар је и то што Кијев и Запад нису испоштовали ниједну тачку Минског договора, чак су и причали да то неће испоштовати", поручио је председник Русије и додао да ће све што Запад "мути" на крају бити у корист Русије.

    Фундаменталне основе постојања руске економије и саме Русије, како каже, јаче су него што је ико могао да замисли.

    "Ми смо велика држава и можемо да изађемо на крај са тренутним проблемима", поручио је Путин.

    Додао је да још један детаљ краси Русе.

    "Своје људе не напуштамо – та мисао је дубоко у срцима свих становника Русије. То је увек била најјача снага наше државе", навео је Путин. 

  • 17:39

    Промене су неизбежне

    Руски председник Владимир Путин казао је да он није човек са врха. Мајка му је,како наводи, била радница, није имала ни средње образовање. Отац је такође био обичан радник. И он као лидер светске силе, како је рекао, залаже се за потребе свих грађана, не само милионера.

    "Све промене које се дешавају, иду годинама у назад, нису се јуче десиле, као и ситуација у Украјини. Тектонске промене унутар Земљине кугле се дешавају непрестано и одједном бум земљотрес. Треба обраћати пажњу на те промене док су мале и док трају", поручио је Путин и додао да су промене неизбежне.

  • 17:05

    Нисам непријатељ Запада

    Путин је нагласио да је свет разноврсан и да не можемо сви да будемо у истом шаблону.

    "Смањење утицаја западних лидера је евидентно, као и САД. Потписују документа једног дана, следећег их повлаче. Чему да се надамо?", казао је руски председник.

    Додаје да друге земље немају права да одбију неку наредбу Америке и да је то погрешна политика.

    "Никуда их то неће довести. Али њихов избор. Народ из целог света неће бити имун на то. Платиће сваки пут скупљу цену за покушаје очувања хегемоније. Да сам на њиховом месту размислио бих о томе", наводи он.

    Руска Федерација је самостална држава, наводи Путин и истиче да Русија није непријатељ Запада.

    "Американофобија, англофобија, германофобија су погрешни као и русофобија. Запад са својим традиционалним вредностима волимо, али агресивни, неоколонијални Запад никада нећемо прихватити", поручио је Путин.

    Додаје да је уништено терористичко гнездо на Кавказу које је Запад подржавао, пре свега захваљујући чеченском народу,али да су, упркос томе поправљали односе са онима који су били за то расположени. 

    "Желели смо да средимо односе са водећим државама на Западу, са НАТО, али као одговор смо добили НЕ", навео је Путин.

    Додаје да је Русија трпела притисак и да су покушали  да их претворе у инструмент за остварење циљева.

    "Ко се не потчини и не жели да буде инструмент добија економска ограничења  трпи санкције", додао је.

    Путин подсећа да традиционална друштва истока, Латинске Америке, Африке и Евроазије представљају основу светске цивилизације.

    Навео је и да гејеви и трансродне особе немају права да терају друге да иду у истом правцу.

    "Запад има много унутрашњих проблема, али ми се у то не мешамо за разлику до њих", поручио је.

  • 16:54

    Нико не може да нам наређује какво друштво желимо да имамо

    Председник Владимир Путин каже да Запад мења многа правила и свете принципе, пре свега, слободу трговине и равноправну конкуренцију.

    "Одмах су на то заборавили, променили су правила чим им је то користило у игри", поручио је Путин.

    Он је упитао каква је позиција цивилизованог Запада који, како је навео, покреће економске и трговинске ратове, санкције, бојкоте и обојене револуције.

    "У Украјини су подржали револуцију 2014. године, хвалили се уложеним новцем, и направили трагедију. Убили су иранског генерала Сулејманија. Убили на територији треће државе и признали то. Уводе санкције против сопствених партнера и не стиде се", наводи Путин.

    Треба се с поштовање односити према свим различитостима. У Русији, како каже, има много религија и људи једни другима честитају празнике.

    "Свака држава би требало да бира свој сопствени пут. Ако то право има САД, онда имају и Азија, исламске земље, Персијски залив, као и ми Руси. Нико не може да нам наређује какво би друштво требало да имамо", казао је он.

  • 16:42

    Западњаци забрањују развој слободне мисли

    Руски председник Владимир Путин изјавио је да, у самом хаосу Другог светског рата, никоме није падало на памет да се порекне постојање културе, уметности и науке других народа, који су били на супротстављеним странама.

    "Било је ограничења у обуци, спорту али у то време у хуманитарној сфери се противник поштовао, то се некада знало. А данас Достојевског и Чајковског забрањују западни родитељи либерализма и прогреса", навео је Путин.

    Додао је да се не дозвољава се развој слободне мисли, ни у науци ни у култури.

    Либерална идеологија се, како наводи, изменила до непрепознатљивости.

    "Све што је руско је производ Кремља. Па да ли смо толико свемоћни? Лудост! Покрените мало мозак, нешто интересантније слажите", поручио је председник Русије.

  • 16:32

    САД немају шта да пруже свету осим доминације

    "Пред човечанством су два пута. Можемо да и даље трпимо терет који се годинама накупља и гуши нас или да ипак покушамо да пронађемо решење. Не мора оно бити идеално, али мора бити примењиво. Треба нам стабилност и верујем у здрав разум. Убеђен сам да ће раније или касније нови центар мултиполарног светског поретка и Запад почети равноправно да разговара о  нашој будућности. Надам се што пре", поручио је руски преседник.

    Додао је да је Запад конгломерат и да тамо нема никаквог јединства.

    "Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци предузео низ корака усмерених на ескалацију", рекао је Путин.

    Наводи и да САД немају шта да пруже свету, осим доминације.

    "Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава", истакао је руски лидер.

    Путин је упозорио да они који сеју ветар, пожњеће олују.

    Он је навео да су данашњи догађаји поново померили у други план еклошке теме. Климатске промене, како  је навео, више нису тема број један.

image
VV inauguration
banner