Русија

Путин уочи посете Кини: Москва и Пекинг одбацују покушаје Запада да наметне свој лицемерни поредак

Руски и кинески народ повезује дуга и чврста традиција пријатељства и сарадње, што је један од најважнијих темеља билатералних односа, истиче председник Русије
Путин уочи посете Кини: Москва и Пекинг одбацују покушаје Запада да наметне свој лицемерни поредак© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Прва земља коју ће председник Русије посетити након што је званично ступио на функцију је Кина. Владимир Путин дао је интервју кинеској агенцији Синхуа где је говорио о руско-кинеској сарадњи, плановима за њен развој, решењу украјинске кризе, БРИКС-у и ШОС-у, али и покушајима Запада да сузбије ове две пријатељске државе.

Председник Русије је истакао да га је до сада невиђено висок ниво стратешког партнерства између Москве и Пекинга мотивисао да управо Кина буде прва држава коју ће посетити након што је званично ступио на дужност председника Русије.

Путин подсећа да је први пут упознао Сија у марту 2010. године и да се од тада њихови сусрети и контакт никада нису прекидали.

"Си Ђинпинг је пун поштовања, пријатељски расположен, отворен али истовремено, његов стил комуникације је послован. Сваки наш сусрет није само комуникација међу дугогодишњим пријатељима, што је такође важно, већ и плодна размена мишљења о најважнијим питањима билатералне и међународне агенде", навео је руски председник.

Руски и кинески народ повезује дуга и чврста традиција пријатељства и сарадње, што је, према речима руског председника, један од најважнијих темеља билатералних односа.

"Током Другог светског рата, совјетски и кинески војници борили су се раме уз раме против јапанског милитаризма. Не заборављамо и веома ценимо допринос кинеског народа заједничкој победи. Кина је била та која је приковала велику силу Јапана и тиме дозволила Совјетском Савезу да усмери своје напоре на сузбијање нацизма у Европи", подсетио је Путин.

Данас су руско-кинески односи достигли највиши ниво у историји и, упркос тешкој ситуацији у свету, настављају да јачају, нагласио је Путин и додао да руско-кинеска веза не зависи од идеологије и политичке ситуације.

Развој односа Москве и Пекинга почива на широкој подударности националних интереса, дубоком међусобном поверењу, снажној подршци јавности и искреном пријатељству народа двеју земаља, објаснио је руски председник.

"Говорим о заједничким напорима на јачању суверенитета, заштити територијалног интегритета и безбедности. И у ширем смислу – о унапређењу развоја и просперитета Русије и Кине повећањем равноправне, обострано корисне сарадње у привреди и хуманитарној сфери, о јачању спољнополитичке координације у интересу изградње праведног мултиполарног светског поретка", прецизирао је Путин.

Запад веран колонијалним методама

Западне елите, у покушају да задрже своју глобалну доминацију, дају себи за право да говоре другим нацијама са ким могу да се друже и да сарађују, а с ким не, приметио је руски председник.

"Земља је колевка човечанства, наш заједнички дом, а сви смо њени равноправни становници. Сигуран сам да ову тачку гледишта дели већина људи на планети. Међутим, државе које себе сматрају делом такозване златне милијарде изгледа не мисле тако", додао је руски председник.

САД одбијају да поштују цивилизацијску и културну разноликост и одбацују традиционалне вредности које су формиране вековима, навео је Путин.

"Као и у прошлим временима, настоје да обезбеде своје благостање на рачун других држава, прибегавајући за то неоколонијалним методама", указао је Путин и нагласио да ни Русија ни њени партнери нису задовољни таквим стањем ствари.

Због тога је Русија са партнерским држава створила и успешно развија независна од Запада мултилатерална удружења и механизме, чији су основ принципи једнакости, правде, отворености, поштовања и међусобног уважавања интереса једних других.

БРИКС и ШОС

БРИКС и Шангајска организација за сарадњу су се чврсто утврдили као кључни стубови мултиполарног светског поретка који се формира, нагласио је Путин.

"Одбацујемо покушаје Запада да наметне поредак заснован на лажима и лицемерју, на митским правилима које је тамо неко измислио", поручио је Путин.

У оквиру ових међународних платформи, државе чланице граде конструктивну интеракцију у политици, безбедности, економији, али и у хуманитарној сфери, навео је Путин и додао да томе сведочи све веће интересовање других држава за активности ових удружења и раст броја њихових учесника,

"Наше земље имају сличне или исте ставове о кључним питањима међународне агенде. Залажемо се за превласт међународног права, за једнаку, недељиву, свеобухватну и одрживу безбедност и на глобалном и на регионалном нивоу, са централном улогом УН", појаснио је Путин.

Украјинска криза и ко не жели њено решење

Пекинг је свестан основних узрока сукоба у Украјини и његовог глобалног геополитичког значаја, навео је Путин и додао да Русија цени приступ Кине у решавању украјинске кризе.

"Кина је предложила реалне и конструктивне кораке – да се мир постигне одрицањем од себичних интереса и сталног повећања тензија, кроз смањење негативног утицаја сукоба на глобалну економију и стабилност глобалних индустријских ланаца снабдевања, да се изметне из менталитета из Хладног рата, обезбеди недељива безбедност и поштују норме међународног права и Повеље УН", подсетио је Путин.

Према његовим речима, то би могла да буде основа политичко-дипломатског процеса који би узео у обзир безбедносне проблеме на које указује Русија и допринео успостављању дугорочног и одрживог мира.

Међутим, ни Украјина ни њени поглавари са Запада не подржавају поменуте предлоге, навео је руски председник.

"Они нису спремни за равноправан, искрен и отворен дијалог заснован на међусобном поштовању и уважавању узајамних интереса", навео је Путин.

Украјина и Запад не желе да се говоре о основним узроцима и пореклу актуелне кризе на планети јер су свесни да је њихова политика претходних година и деценија довела до садашњих глобалних превирања, закључио је руски председник.

Уместо тога, западне елите упорно покушавају да "казне" Русију, изолују је и ослабе, а кијевске власти снабдевају новцем и оружјем, навео је Путин.

Русија је отворена за дијалог

Москва жели свеобухватно, одрживо и праведно решење сукоба мирним путем и отворена је за дијалог о Украјини, али то морају бити преговори који узимају у обзир интересе свих земаља укључених у овај сукоб, укључујући и Русију, поручио је Путин.

Главни проблем је што су западне гаранције непоуздане, будући да се ради о државама чији владајући кругови преферирају светски поредак који није заснован на међународном праву, већ "поредак заснован на правилима" која се мењају у зависности од актуелне политичке ситуације и интереса оних који их смишљају, указао је Путин.

Никад јача економска сарадња Русије и Кине

Трговинско-економски односи Русије и Кине се развијају великом брзином, показујући да су отпорне на спољне изазове и кризне појаве, указао је руски председник.

"Кина је наш главни пословни партнер већ 13 година, а Русија се 2023. године попела на четврто место на ранг листи комерцијалних партнера Кине", навео је Путин.

"Наше земље су одавно свесно изабрале равноправне и обострано корисне економске везе. Систематски и доследно развијамо стратешку сарадњу у сектору енергетике, где радимо на новим великим пројектима. Уочава се добра динамика у испоруци руских пољопривредних производа на кинеско тржиште, спроводе се иницијативе у инвестиционој и производној сфери, транспортно-логистички коридори између наших земаља стабилно функционишу и јачају", навео је руски председник.

Све ово се дешава док на Западу јече глобалне турбуленције и економска превирања, што, према речима Путин, још једном потврђују да су суверени курс Москве и Пекинга и усмереност на националне интересе стратешки исправни.

Којим путем иде Русија

Русија је данас једна од пет највећих земаља света по паритету куповне моћи, али тежи да постане једна од четири највеће економије на планети, навео је Путин и додао да су квалитет, ефикасност у развоју свих области и раст благостања грађана од примарног значаја.

Москва је пред собом поставила објективне и фундаменталне задатке – развој свих региона земље, привреде, социјалне сфере, решавање демографских проблема, повећање наталитета, подршку породицама са децом, борбу против сиромаштва и неједнакости, указао је руски председник.

"Разумемо обим посла и знамо како да решимо постављене задатке. За то имамо уједињену вољу људи, неопходне ресурсе и способности, и богато искуство“, указао је Путин.

Русија планира примену научних достигнућа, нових технологија и иновација, аутоматизацију и роботизацију и отварање савремених радних места, док истовремено обучава компетентне, модерно оријентисане стручњаке, навео је руски председник.

"Уверен сам да ћемо спровести све зацртане стратешке планове. У том контексту смо отворени за сарадњу са партнерима широм света, укључујући нашег доброг суседа и поузданог пријатеља – Кину", закључио је Путин.

image