Русија

Захарова: Русија у потпуности посвећена принципу неприхватљивости нуклеарног рата

Непријатељски курс САД усмерен на наношење стратешког пораза Русији очигледно је у супротности са приврженошћу страна принципу недељиве безбедности и изградњи односа заснованих на међусобном поверењу и сарадњи, као што је постулирано и у преамбули уговора, казала је портпаролка руског МСП
Захарова: Русија у потпуности посвећена принципу неприхватљивости нуклеарног ратаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Одлука о суспензији СТАРТ-а може да буде реверзибилна ако Вашингтон покаже политичку вољу, уложи напоре да смањи тензије и створи услове за наставак пуног функционисања уговора, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она се осврнула на објављивање годишњег извештаја Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ) о стању ствари у области наоружања, разоружања и међународне безбедности, а посебно на статистичке податке о распоређеним нуклеарним бојевим главама.

С тим у вези, Захарова је још једном потврдила да је Русија у потпуности посвећена принципу неприхватљивости нуклеарног рата, јер у њему не може бити победника и да никада не би требало да дође до њега.

"Треба нагласити да је, у погледу бојевих глава које носе ИЦБМ (интерконтиненталне балистичке ракете), и СЛБМ (подморничке балистичке ракете), Русија одлучила да не прелази ниво утврђен у складу са Уговором о мерама даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ). То је 1.550 јединица", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Према њеним речима, што се тиче питања руске усаглашености са СТАРТ-ом, које се наводи у извештају, Москва сматра да је суспензија Русије из овог уговора била неопходна мера.

"Непријатељски курс САД усмерен на наношење стратешког пораза Русији очигледно је у супротности са приврженошћу страна принципу недељиве безбедности и изградњи односа заснованих на међусобном поверењу и сарадњи, као што је постулирано и у преамбули Уговора, као и код других схватања на којима је Уговор заснован и без којих не би био закључен", навела је.

Руска званичница је истакла да је дошло до суштинске промене и да у овим условима више није могуће пословати са Сједињеним Државама и Западом уопште "као и обично", с обзиром да се контрола наоружања не може посматрати ван општег контекста геополитичке и војно-стратешке реалности.

Овоме се додаје и хронични неуспех Вашингтона да се придржава СТАРТ-а, наставила је она, у смислу поштовања квантитативних ограничења на наоружање страна, на шта је Москва више пута указивала америчкој страни.

Она је поручила да Русија позива све друге стране да се придржавају ових постулата Заједничке изјаве лидера пет држава које имају нуклеарно оружје о спречавању нуклеарног рата и спречавању трке у наоружању од 3. јануара 2022. године.

"Руска политика у области нуклеарног одвраћања је чисто дефанзивне природе, а хипотетичка употреба нуклеарног оружја је јасно ограничена на ванредне ситуације у оквиру чисто одбрамбених сценарија. Као што је недвосмислено наведено у Војној доктрини Руске Федерације (2014), наша земља задржава право да употреби нуклеарно оружје као одговор на употребу против ње и (или) њених савезника нуклеарног и других врста оружја за масовно уништење, као и у случају агресије на Руску Федерацију уз употребу конвенционалног наоружања, када је угрожено само постојање државе. Ова фундаментална позиција остаје непромењена", поручила је Захарова.

image