Русија

Рјабков: Нема дијалога о контроли наоружања, САД желе доминацију

Америка тежи не само да одржи, већ и да ојача предност у различитим областима у којима се воде сукоби, пре свега када су у питању свемир и сајбер безбедност
Рјабков: Нема дијалога о контроли наоружања, САД желе доминацијуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија није добила никакве сигнале од Сједињених Америчких Држава за поновно покретање дијалога о контроли наоружања, нема основа за оптимизам по овом питању, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков на маргинама 22. Међународне школе глобалне безбедности.

Међутим, Вашингтон је, у оквиру затворених контаката на различитим нивоа, позивао на пуну имплементацију споразума СТАРТ, рекао је Рјабков и додао да су руске дипломате америчкој страни јасно представиле свој став о овом питању.  

"Подсећам да у руском ставу, који је више пута изречен и Американци га одлично знају, постоји један елемент који указује да дијалог о стратешкој стабилности треба да обухвати све факторе који утичу на ситуацију у овој области и да се не своде само на Споразум о стратешком офанзивном наоружању", објаснио је Рјабков. 

Међутим, наставио је, САД "очигледно теже не само да одрже, већ и да ојачају сопствени примат у различитим окружењима где се воде сукоби, укључујући свемир и сајбер простор". 

Компартментализација је, према његовим речима, нови израз иза којег се крије тежња Запада да себи обезбеде предност, науштрб безбедносних интереса свих међу којима су и интереси Русије. 

Управо због тога Рјабков и не види оптимизам по овом питању. "Морамо фокусирано да радимо", закључио је заменик министра. 

Али, Москва рачуна на то да "суштински непријатељска политика Америке према Русији неће функционисати".  

"Дајемо све од себе да им не успе. Тек тада ће се стећи услови да се на ову тему поведе озбиљан, равноправан дијалог, уз поштовање сопствених интереса – ово је неоспорно, штитићемо своје интересе и осигурати их свим средствима. За сада се ништа није променило", закључио је заменик министра. 

image
VV inauguration
banner