Русија

Амбасада Русије у САД: Нове мере Вашингтона неће изменити наш став поводом СТАРТ-а

Москва понавља да у Вашингтону добро знају шта је потребно урадити како би Русија обновила учешће у споразуму
Амбасада Русије у САД: Нове мере Вашингтона неће изменити наш став поводом СТАРТ-аwww.globallookpress.com © Rolf Vennenbernd

Одлука америчке владе да од 1. јуна престане да дели са Москвом информације о локацији и статусу свог стратешког наоружања, неће утицати на став Русије да обнови учешће у СТАРТ-у, саопштила је руска амбасада у Вашингтону. 

"Узели смо у обзир контрамере које су Сједињене Државе најавиле у контексту СТАРТ-а. Оне, међутим, ни на који начин неће утицати на став Русије. Постоји само један начин да се договор обнови, и то колеге добро знају. Вашингтон треба да одустане од своје непријатељске политике и намере да Русији нанесе 'стратешки пораз'", саопштено је из амбасаде.

Амбасада још истиче да све оно за шта амерички Стејт департмент оптужује Русију "нема ничег заједничког са правим разлозима кризе која је настала у вези са СТАРТ-ом".

Председник Русије Владимир Путин ове године је паузирао учешће Русије у СТАРТ-у. Тада је рекао да ће обнављање споразума бити могуће тек након што се изврши инспекција нуклеарног арсенала Француске и Велике Британије, односно, тек када се узме у обзир укупни ударни потенцијал НАТО пакта.

НАТО и САД отворено говоре о томе да желе да Русији нанесу стратешки пораз, док у исто време не допуштају руским стручњацима да изврше инспекцију америчких објеката прописаних СТАРТ-ом. У таквим околностима, Москва неће допустити да по њеним одбрамбеним објектима вршљају они који имају непријатељске намере, нагласио је Путин.

Договор је склопљен 2010. године, а потписали су га бивши председници САД и РФ, Барак Обама и Дмитриј Медведев. Акт је ступио на снагу 2011. године, а 2021. га је председник Путин продужио на пет година, до 5. фебруара 2026.

Према споразуму, ни једна од ове две земље не сме имати више од 1.550 нуклеарних бојевих глава спремних за употребу, не сме имати више од 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, стратешких бомбардера који носе ракете, балистичких пројектила лансираних с подморница, као ни више 800 распоређених и нераспоређених ИЦБМ лансера, СЛБМ лансера и тешких бомбардера.

image