Русија

Захарова упозорила Молдавију: Не спроводите политику која одговара Западу, већ вама

Кишињев показао да је заинтересован да се односи са Москвом погоршају, упозоравају из Министарства спољних послова Русије
Захарова упозорила Молдавију: Не спроводите политику која одговара Западу, већ вамаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је данас Молдавију да престане да спроводи политику која одговара Западу и да се руководи политиком која би била у интересу њених грађана.

Она је на овај начин прокоментарисала позив власти у Кишињеву да Русија смањи број својих дипломатских представника на територији Молдавије. 

Русија данас упозорава да Москва и Кишињев претходно нису постигли никакав договор о томе колико дипломата две земље могу имати једна у другој, те да њихов број зависи од тренутних услова и ситуације, као и конкретних потреба дипломатских представништава, навела је Захарова.

"Народе Русије и Молдавије повезује богата заједничка историја и култура, активна сарадња у економској и хуманитарној сфери и блиски лични контакти међу људима. У Молдавији живи више од 200.000 руских држављана, а молдавска дијаспора у Русији броји око пола милиона људи. Руска страна је заинтересована за проширење и јачање ових веза са нашим пријатељским молдавским народом по принципу међусобног уважавања и немешања у унутрашње ствари друге стране. На основу свега овога сматрамо да је тренутни број људи који ради у руској амбасади у Кишињеву апсолутно оправдан", прецизирала је Захарова.

Москва додаје да последњим изјавама Кишињев показује да је заинтересован да дође до нарушавања односа са Русијом, што изазива све веће негодовање код народа Молдавије и упозорава да би Москва могла да предузме сличне мере, што не би одговарало дијаспори Молдавије на територији Русије.

image