Свет

МСП Русије: ЕУ жели да изазове сукоб Молдавије и Русије

Све јача сарадња НАТО-а и ЕУ са молдавским властима изазива забринутост. Овакво понашање је кроз историју јако скупо коштало оне који су се одлучили на такву "помоћ", преносе "РИА Новости"
МСП Русије: ЕУ жели да изазове сукоб Молдавије и Русијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Европска унија покушава да изазове конфронтацију Русије и Молдавије, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, додајући да антируска кампања Уније доминира у тој земљи, што се и не крије.

"Видимо да се Европска унија, при доношењу одлуке о томе да треба формирати још једну платформу Уније на постсовјетском простору, руководила геополитичким мотивима. ЕУ покушава да учврсти прозападни курс актуелних молдавских власти и да подстакне земљу на конфронтацију са Русијом, игноришући интересе и расположење народа. Антируски карактер новог присуства Уније чак се и не крије", рекао је за "РИА Новости" заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин.

Како је даље навео, ЕУ ће покушати да спроведе отворену цензуру, погура западне вредности и покуша да искорени све руско.

"Узимајући у обзир да се карактер Европске уније изменио, те да је Унија постала инструмент САД и НАТО-а, мало је вероватно да ће ново присуство (ЕУ) у Молдавији допринети стабилизацији ситуације у земљи", поручио је руски дипломата.

Он се осврнуо и на то што је Кишињев заинтересован за то да од Уније добије ПВО системе, рекавши да све јача сарадња НАТО-а и ЕУ са молдавским властима изазива забринутост:

"Више пута смо скренули пажњу Кишињеву да гомилање западног оружја ове или оне земље, као и распоређивање војних контингената НАТО-а на њеној територији иде искључиво у корист Сједињених Америчких Држава и њених евроатлантских сателита. Како историја показује, овакво понашање је у сваком погледу веома скупо коштало оне који примају такву 'помоћ'".

image