Русија

Путин на самиту ШОС-а: Против Русије се води отворени хибридни рат

Председник Русије је истакао да су многе земље наоружавали Украјину како би наудили Русији
Путин на самиту ШОС-а: Против Русије се води отворени хибридни ратwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Русија ће као и до сада наставити да се развија и да се супротставља западним притисцима, руски народ је као никада до сада уједињен и заједнички је иступио против оружане војне побуне, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин на самиту организације ШОС.

"Хтео бих да се захвалим лидерима држава чланица ШОС-а за то што су пружили подршку нашој држави за време метежа", додао је он.

Председник Русије је истакао да су многе земље наоружавале Украјину како би наудиле Русији.

"Дуго времена, ван наших граница, спољне силе су од нама суседне државе Украјине стварале непријатељску државу, 'Антирусију'. Осам година су је снабдевали оружјем, одобравали агресију над цивилним становништвом Донбаса и на све могуће начине се упуштали у подметање неонацистичке идеологије. И све то да би се угрозила безбедност Русије и кочио развој наше земље", рекао је Путин.

Против Русије се данас води хибридни рат и уводе санкције до сада невиђених размера, додао је.

У исто време, председник Русије се осврнуо и на економску сарадњу са земљама чланицама организације.

Како је навео, трговина са државама ШОС-а повећала се за трећину, док се у исто време више од 80 одсто плаћања са Народном Републиком Кином данас одвија у националним валутама Кине и Русије - јуанима и рубљи.

Притом, трговина Русије са државама чланицама асоцијације прошле године порасла за више од трећине, достигавши рекордних 263 милијарде долара. Удео руске валуте током 2022. године износио је више од 40 одсто када је реч о трансакцијама унутар организације.

"Залажемо се за прелазак на националне валуте у сарадњи са партнерима из ШОС-а", нагласио је и руски лидер.

"ШОС је усмерен на заснивању многополарног света и суверености држава. Наша организација је посвећена одржавању мира у свету. То је више него важно данас, када се развијају економски ризици који могу да доведу до безбедносних претњи", истакао је председник Русије.

Геополитичке противречности у свету постају све акутније, долази до деградације безбедности, казао је и напоменуо да ШОС игра све значајнију улогу у међународним пословима, дајући реалан допринос очувању мира и стабилности, обезбеђивању одрживог економског раста држава чланица и јачању веза међу народима.

"Ово је посебно значајно у садашњим условима, када геополитичке противречности постају све акутније. Наставља се деградација међународног безбедносног система. Ризици нове глобалне економске и финансијске кризе расту због неконтролисаног гомилања дугова у развијеним земљама, због социјалног раслојавања и растућег сиромаштва широм света као и због погоршања безбедности хране и животне средине", рекао је Путин.

Сви ови проблеми у својој укупности, према његовим речима, "доводе до приметног повећања конфликтног потенцијала".

Због тога је један од кључних задатака заједничких активности одржавање безбедности у државама учесницама и ојачање спољних граница организације, указао је.

Путин је подржао потписивање меморандума о намерама Белорусије за приступање ШОС-у и истакао да ће та земља, као стратешки и најближи партнер Русије допринети развоју организације.

Према речима руског лидера, ауторитет и утицај организације и даље јача, друге државе и међународне структуре се све више интересују за њене активности, а многе од од њих настоје да успоставе равноправан дијалог са ШОС и разматрају могућност да јој се придруже.

"Они нам верују, желе да буду пријатељи и да сарађују са нама", истакао је Путин.

Традиционално, ШОС се фокусира на ситуацију у Авганистану, ситуацију која, нажалост, не престаје да буде напета, указао је Путин.

"Приоритет ШОС-а треба да остане антитерор, борба против екстремизма и верског радикализма, сузбијање трговине дрогом и других видова шверца, као и борба против бандитских формација", казао је Путин и подсетио на руски предлог да се регионална антитерористичка структура ШОС-а трансформише у универзални центар који би био одговоран за реаговање на читав спектар безбедносних претњи.

Према речима руског лидера, веома је важна сарадња у култури, хуманитарним питањима, образовању, науци и туризму, јер је ту најангажованија омладина кроз Савет младих ШОС-а, јавне и волонтерске организације.

Позвао је репрезентације свих земаља које су учествовале на самиту у руски град Јекатеринбург, где ће се у августу одржати Међународни фестивал универзитетског спорта уз учешће спортиста из држава ШОС, као и БРИКС-а и ЗНД.

Позвао их је и на Светски фестивал младих који ће се одржати од 1. до 7. марта 2024. године у Сочију - највећи међународни догађај за младе који ће окупити више од 20.000 представника из преко 180 земаља.

"Фестивал ће отворити могућности за успостављање директних контаката са вршњацима, неформалну пријатељску комуникацију, ослобођену идеолошких и политичких баријера, расних и верских предрасуда, за комуникацију која уједињује млађе генерације око идеја трајног и одрживог мира, просперитета и стварања", објаснио је.

image