Русија

Лавров: Све више земаља жели да се придружи БРИКС-у и ШОС-у

Захваљујући сарадњи коју је Русија остварила са већином земаља у свету осујећени су планови Запада да изолује Москву, рекао је руски министар спољних послова
Лавров: Све више земаља жели да се придружи БРИКС-у и ШОС-уwww.globallookpress.com © MFA Russia

Број земаља који жели да се придружи БРИКС-у и Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), драстично је порастао, сада их је око 20, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"У протеклих неколико година, укључујући и прошлу, прву годину Специјалне војне операције у Украјини, значајно је порастао број земаља које желе да се придруже БРИКС-у, ШОС-у, сада их има око двадесет", рекао је Лавров.

Према његовим речима, заинтересоване су земље које играју значајну улогу у својим регионима - Египат, Турска, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Индонезија, Мексико и низ афричких земаља.

Захваљујући сарадњи коју је Русија остварила са већином земаља у свету осујећени су планови Запада да изолује Москву, закључио је Лавров.

"Свет је ступио у епоху кардиналних, неповратних промена. Успели смо да осујетимо планове колективног Запада не само да изолује, већ да раскомада Русију, и да омогућимо прогресивну сарадњу с огромним бројем чланица међународне заједнице", казао је руски министар.

Лавров је најавио да ће руски председник ускоро да одобри обновљену Концепцију спољне политике Русије.

"Промене које се догађају у свету одражене су у нацрту концепције спољне политике, коју ће председник Русије да одобри врло ускоро", рекао је он.

image