Свет

Лукашенко: Циљ Белорусије да се придружи ШОС-у пре овогодишњег самита

Поставили смо себи амбициозан циљ, а то је да пре самита у Делхију уђемо у Организацију. Ово ће бити добро искуство за друге, рекао је белоруски председник
Лукашенко: Циљ Белорусије да се придружи ШОС-у пре овогодишњег самитаwww.globallookpress.com © Henadz Zhinkov/XinHua

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је циљ те земље да се придружи Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) пре њеног самита 2023. заказаног у Делхију, преносе "РИА Новости".

"Поставили смо себи амбициозан циљ, а то је да пре самита у Делхију уђемо у Организацију. Ово ће бити добро искуство за друге", рекао је Лукашенко, који ће се данас састати са генералним секретаром ШОС-а Џанг Мингом. 

Документ о почетку процедуре за пријем Белорусије у чланство ШОС потписан је након самита те организације у Самарканду, који је одржан 15-16. септембра 2022. године.

Лукашенко је тада изјавио да република, која је и даље посматрач у организацији, очекује да за годину дана добије чланство у ШОС.

У јануару је потписан протокол након консултација између овлашћених представника држава чланица ШОС и овлашћеног представника Белорусије. Како је саопштио МИП, белоруска страна је током скупа изразила спремност да убрза спровођење међународно-правних процедура за приступање ШОС као пуноправни члан.

Белоруски председник је у фебруару потписао указ којим се одобрава меморандум о обавезама републике да добије статус чланице ШОС.

За формализовање учешћа потребно је потписати и ратификовати меморандум, као и придружити се низу докумената који чине правни оквир овог интеграционог удружења.

Министар спољних послова Белорусије Сергеј Алејник изјавио је да је "брза регистрација чланства Минска у ШОС најважнији задатак у 2023. години".

Очекује се да ће се следећи самит ШОС-а одржати у јуну 2023.

image