Русија

Шојгу известио Путина: 82.000 мобилисаних већ упућено на фронт

Председник Русије састао се са министром одбране и разговарао о делимичној мобилизацији
Шојгу известио Путина: 82.000 мобилисаних већ упућено на фронтwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин састао се данас са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у подмосковској председничкој резиденцији "Ново-Огарјево" и разговарао о делимичној мобилизацији у Руској Федерацији.

Министар одбране пренео је руском лидеру да је у зону специјалне операције до сада послато 82.000 мобилисаних војника и да је проблем снабдевања мобилисаних решен.

Делимична мобилизација објављена је у Руској Федерацији Путиновим указом од 21. септембра. Како је рекао Шојгу, 300.000 припадника резервног састава подлеже регрутацији.

"Данас је завршено отпремање грађана позваних на мобилизацију. Задатак који сте поставили, мобилизација 300 хиљада људи, је завршен. Нису планирани никакви додатни задаци", закључио је Шојгу.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу додао је да се 218.000 мобилисаних налази на полигонима и у процесу борбене координације.

"Тренутно 218.000 људи унапређује своју обуку у посадама", рекао је Шојгу на састанку са руским председником Владимиром Путином.

„Позвано је и послато у трупе више од 1.300 представника извршне власти, више од 27.000 предузетника и 13.000 грађана. Они су, не чекајући позиве, изразили жељу да испуне своју дужност и распоређени су у трупе као добровољци", прецизирао је министар, додавши да је просечна старост мобилисаних 35 годин.

Додао је и да ће сви који учествују у борбеним операцијама у специјалној војној операцији у Украјини добити статус ветерана.

Руски председник је поручио да је сада главни задатак да сви они који су мобилисани прођу сву неопходну обуку и да добију комплетну опрему.

„Желим да се захвалим свима који су приступили Оружаним снагама. Желим да им се захвалим на оданости дужности, на патриотизму, на чврстој решености да бране нашу земљу, нашу Русију, а самим тим и свој дом, своју породицу, наше грађане, наше људи. Сада је најважније да се они припреме и да добију сву неопходну опрему како би се осећали сигурно уколико буде потребе да учествују у непосредним борбама“, истакао је Путин и додао да се на фронт могу слати искључиво добро припремљени борци.

Путин је оценио да су грешке биле неминовне јер мобилизација одавно није спроведена у Русији. 

"И сами сте приметили да је у првој фази било одређених проблема, потешкоћа. То је било неизбежно, имајући у виду да се овакви догађаји у нашој земљи одавно нису одржали", рекао је Путин и предложио модернизацију система војних регистара.

image
VV inauguration
banner