Свет

Шојгу са турским колегом разговарао о споразуму о житу

Руски министар одбране Сергеј Шојгу разговарао телефоном са Хулусијем Акаром
Шојгу са турским колегом разговарао о споразуму о житуAP © Tanjug/Rušian Defense Ministry Preš Service via AP

Руски министар одбране Сергеј Шојгу разговарао је данас телефоном са турским колегом Хулусијем Акаром о повлачењу Русије из тзв. споразума о житу, саопштило је руско Министарство одбране.

Разговарано је о имплементацији споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука у оквиру Црноморске иницијативе за жито, наводи се у саопштењу.

Увоз преко три луке 

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама Севастопоља.

Како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, овај напад организован је под руководством британских стручњака.

У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита.

Уговор, који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз житарица, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Руски председник Владимир Путин истакао је почетком септембра да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, а не у сиромашне земље Африке.

image