Русија

Русија: Грађани трећих земаља покусни кунићи за Америку

Пентагон је намеравао да искористи америчку војску за утврђивање квалитета нерегистрованих медицинских препарата на локалном становништву с циљем добијања дозволе од стране надзорних органа
Русија: Грађани трећих земаља покусни кунићи за Америкуwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Сједињене Америчке Државе планирале да користе своју војску за тестирање нерегистрованих лекова на локалном становништву у другим земљама, изјавио је начелник снага зa радијацију, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Према његовим речима, Пентагон је намеравао да искористи америчку војску за утврђивање квалитета нерегистрованих медицинских препарата на локалном становништву и за проучавање комараца и крпеља који преносе болести с циљем добијања дозволе од стране надзорних органа, а у интересу такозване "Биг фарме".

Према његовим речима, Пентагон поново покушава да промовише интересе великих америчких фармацеутских произвођача, који су главни спонзори предизборне кампање демократских кандидата.

Он је скренуо пажњу на документ Министарства одбране САД са ознаком "за службену употребу", добијен током оперативних активности на ослобођеним украјинским територијама од 2015. године, а који се тиче система клиничких испитивања лекова против вирусних грозница.

"Аутори документа, међу којима су запослени у Институту за инфективне болести америчке војске, планирали су да створе мобилну јединицу за брзо реаговање предвиђену за тестирање нових лекова у америчким војним базама широм света. Пројекат је укључивао стварање мобилне истраживачке инфраструктуре и обуку медицинског особља", објаснио је он.

Како је рекао, план је био да се ангажује низ контролисаних лабораторија и посредничке организације као што је "Метабиота".

"Обратите пажњу на комерцијалну понуду компаније ‘Метабиота’ са ознаком ‘поверљиво’ која је откривена међу документима у једној од украјинских биолабораторија. Понуда је упућена Институту за инфективне болести америчке пешадије и тиче се припреме стручњака з аинфективне болести у Кенији и Уганди. Документ показује да су у изучавање патогена у земљама Африке укључени Управа Министарства одбране САД за смањење претњи, Министарство унутрашње безбедности, као и Агенција САД за међународни развој (како би се створио привид хуманитарног деловања) и низ структура ЕУ", рекао је он на брифингу.

Такође, додао је он, потврђена је умешаност "Метабиоте" у изучвање вируса птичјег грипа H7N9 и водећа улога те компаније у реализацији пројекта "Предикт" у оквиру којег су изучавани нови облици коронависура. Више пута смо указивали на везу компаније са сином актуелног америчког председника Хантером Бајденом и државним организацијама, рекао је Кирилов. 

Американци шире лабораторије

Лабораторије Ратне морнарице САД ангажоване су на откривању болести које могу да буду значајне за војску, о чему сведоче документи које је руска војска открила током Специјалне војне операције, .

Такође, како је навео, Војно-биолошка јединица Ратне морнарице у Италији подржава три стратешке команде САД – централну, европску и афричку, а њен главни задатак је "проучавање, праћење и откривање болести од војног значаја".

Италијанска лабораторија НАМРУ-3 налази се у ваздушној бази Сигонела од 2019. године, запослени у лабораторији, ентомолози, микробиолози и лекари инфектолози, спроводе истраживања у природним жариштима посебно опасних инфекција (ебола, денга, маларија) у Египту, Гани и Џибутију, рекао је Кирилов.

Поред Италије, лабораторије америчких поморских снага (НАМРУ) налазе у Камбоџи и Перуу, а неколико њих се налази у самим САД, додао је.

Азијски огранак НАМРУ-2 у Пном Пену, према речима Кирилова, годишње анализира више од 5.000 узорака патогена, а иста количина биоматеријала се бира у Јужној Америци. Тамошњи огранак лабораторије (НАМРУ-6) од априла 2023. године ради 'под маском' цивилне структуре – латиноамеричког огранка Центра за контролу и превенцију болести.

Кирилов је подсетио да је током Специјалне војне операције (СВО) пронађен низ докумената који потврђују активности специјализованих истраживачких тимова Министарства одбране САД на територији Украјине.

Информације о раду биолошких лабораторија које је Русија раније поделила са парламентима светских држава су, према његовим речима, упркос строгој западној цензури, дошле су до угледних међународних медијских кућа, као што су "Тајмс", "Гардијан", "Њујорк пост" и "Скај њуз".

Поменути медији су поделили материјале о најважнијим темама: кршењу безбедности у америчким биолабораторијама, повећању заразности патогена на Бостонском универзитету и преносу недовршених украјинских пројеката у друге земље.

Осим тога, рад америчких биолошких лабораторија у Украјини доводи се у разматрање све већег броја обичних грађана и политичара у самим Сједињеним Америчким Државама, нагласио је и подсетио да је амерички председнички кандидат Роберт Кенеди млађи оштром критиковао војно-биолошке активности америчке владе.

Руски генерал је, такоже, приметио да је кандидат за америчког председника Роберт Ф. Кенеди млађи оштро критиковао војне биолошке активности САД, пренео је ТАС С.

Кенеди је, поред осталог, истакао да су специјалисти из Јапана и нацистичке Немачке после Другог светског рата транспортовани у САД ради "преношења искуства из војно-биолошких истраживања".

Руски командант је нагласио и да британску биотехнолошку компанију "Окситек", која развија генетски модификоване инсекте, финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс.

image