Русија

Министарство одбране Русије: Америка проширује војно-биолошки програм у Украјини

Русија идентификовала још америчких држављана који су умешани у војне биолошке програме у Украјини и навела да су САД наставиле са изградњом био лабораторија
Министарство одбране Русије: Америка проширује војно-биолошки програм у УкрајиниGetty © Paula Bronstein / Stringer

Сједињене Америчке Државе су обновиле програм изградње биолошких лабораторија у Украјини и проширују формат за обуку украјинских биолога, рекао је данас Игор Кирилов, начелник јединица за радијацију, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Русије.

"Упркос принудној паузи која је последица руске Специјалне војне операције, активности САД у оквиру програма су сада настављене. Главни задаци у овој фази су наставак изградње биолошких лабораторија у Украјини, као и обука украјинских биолога", рекао је Кирилов новинарима.

Кирилов је напоменуо да циљеви америчких биолошких програма доказују да Вашингтон посматра бивше совјетске земље као одскочну даску за распоређивање НАТО снага.

Пентагон финансира пројекте двоструке намене кроз систем грантова, рекао је руски званичник и додао да је расподела новца поверена Научно-технолошком центру у Украјини (СТЦУ) и Међународном научно-технолошком центру (ИСТЦ), преноси "Спутник интернешонел".

"Циљ програма ИСТЦ је заштита САД, њихове војске и савезника. Ово још једном потврђује да Вашингтон сматра бивше совјетске државе одскочном даском за размештање војних јединица НАТО-а", истакао је Кирилов.

Према речима Кирилова, руско Министарство одбране верује да је Министарство енергетике САД, заједно са Пентагоном, главни организатор и директни учесник војно-биолошких активности.

Званичник се позвао на изјаву америчког Министарства енергетике у којој се тврди да је до пандемије ковида могло доћи као последица несреће у којој је вирус процурио из лабораторије у кинеском граду Вухану.

"Поставља се легитимно питање — какве везе има Министарство енергетике САД са борбом против биолошких претњи и спровођењем пројеката који имају знаке двоструке употребе?", питао је Кирилов.

Званично, само у овој години Министарство енергетике САД издвојило је 105 милиона долара за истраживање у оквиру пројекта Виртуелно окружење за истраживање био-припремности, који би требало да проучава епидемијско ширење болести, приметио је он.

Министарство одбране Русије објавило је, иначе, нови списак учесника војно-биолошких програма САД, на коме су држављани Америке и Украјине.

Министарство одбране наставља да анализира војно-биолошке активности Сједињених Држава и њихових савезника у Украјини и другим регионима света, наводе "РИА Новости".

Раније су већ објављена имена учесника америчких војно-биолошких програма, укључујући званичнике Министарства одбране САД, извођаче из Пентагона, државне институте и приватне компаније у Украјини.

"Данас допуњавамо списак особа укључених у биолошка истраживања Пентагона. Међу њима: Елиот Џејкобс Перлман, шеф невладине организације 'Међународни институт за ХИВ и туберкулозу' у Кијеву, био је директно укључен у стварање база за спровођење војно-биолошких истраживања на територији Украјине", рекао је Кирилов.

Такође је именовао Грега Гласа, професора на Институту за новонастале патогене на Државном универзитету Флориде који је проучавао ширење патогена туларемије у Украјини. Учествовао је у реализацији пројекта У-П8 (ширење хеморагичне грознице и ханта вируса у Украјини).

Према његовим речима, професор Ендру Стенли Пекос је био укључен као један од водећих консултаната у пројекту У-П2 (употреба географских информационих система, даљинског праћења и лабораторијске дијагностике за откривање туларемије и антракса код људи и животиња у Украјини).

"Међу извођачима америчких војно-биолошких пројеката су држављани Украјине: Наталија Родина, заменица генералног директора Кијевског регионалног лабораторијског центра Министарства здравља Украјине и бивша радница америчке компаније 'Блек енд Вич' која је од  2020. била саветник команданта медицинских снага Оружаних снага Украјине за питања лабораторијске дијагностике", рекао је генерал.

У пројектима је учествовала и Елена Нестерова, директорка Украјинског института за истраживање јавног здравља. Координирала је активности компаније "Лавиринт глобал хелт", која је вршила интеракцију између државних органа Украјине и компаније "Метабиота".

image