Русија

Амбасадор Кине у Русији: После Европе, НАТО прешао на дестабилизацију Азије

Упркос општем миру и стабилности у азијско-пацифичком региону, Алијанса инсистира на извођењу војних вежби и размештању такозваних операција за обезбеђивање слободне пловидбе у региону, ескалације тензија и стварање конфронтације, казао је Џанг Ханхуи
Амбасадор Кине у Русији: После Европе, НАТО прешао на дестабилизацију АзијеGetty © Photo by Takashi Aoyama/Getty Images)

Северноатлантска алијанса, збунивши Европу, сада жели да уништи мир и спокој у Азијско-пацифичком региону, јер акције НАТО-а нимало не доприносе циљу добрих односа у свету, изјавио је кинески амбасадор у Русији Џанг Ханхуи.

"НАТО је одступио од циљева Повеље УН, а то су развој пријатељских односа међу народима и јачање глобалног мира. Упркос општем миру и стабилности у азијско-пацифичком региону, НАТО инсистира на извођењу војних вежби и размештању такозваних операција за обезбеђивање слободне пловидбе у региону, ескалацију тензија и стварање конфронтације", рекао је Ханхуи у интервјуу за ТАСС.

О ширењу НАТО-а

Ханхуи је додао да ширење НАТО-а на исток, у азијско-пацифички регион, "апсолутно не прихвата никакву критику са становишта међународног права".

"Ово превазилази концепт колективне самоодбране, како то дозвољава Повеља УН. НАТО себе назива удружењем за колективну одбрану које остварује право на ту исту самоодбрану, али наставља своју прекограничну експанзију, са намером да изазове војну конфронтацију у азијско-пацифичком региону. У региону никаква сила не прети Алијанси, а да не говоримо о оружаном нападу. Не постоји правни основ да се НАТО позива на право на колективну самоодбрану", прецизирао је дипломата.

Он је подсетио да Повеља јасно каже да је Савет безбедности главно тело одговорно за одржавање међународног мира и безбедности и да регионални споразуми или тела треба да буду ограничени на одржавање мира и безбедности у региону, а одговарајуће акције треба да овласти Савет безбедности.

О плановима Алијансе

НАТО је последњих година "све даље пружао руке" у покушају да се умеша у послове азијско-пацифичког региона, додао је кинески амбасадор.

"НАТО је позвао Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Нови Зеланд да учествују на самиту Алијансе две године заредом и потписао је 'индивидуални програм партнерства' са четири земље. Такође, планира да отвори прву канцеларију за везу у Јапану 2024. године. Његова жеља да се пресели на исток, у азијско-пацифички регион, изазива велику забринутост и снажне приговоре земаља региона", оценио је.

Дипломата је подсетио да је бивши аустралијски премијер Пол Китинг написао чланак у коме је рекао да је "ширење НАТО-а на исток у азијско-пацифички регион попут куге".

"Ова фраза изражава општу забринутост земаља", закључио је кинески дипломата.

image