Свет

Кинески амбасадор у Москви: Стајаћемо уз Русију "раме уз раме"

Москва и Пекинг ће наставити да промовишу принципе мултиполарног света, демократизацију међународних односа и да пружају поуздане гаранције за глобалну стратешку равнотежу и стабилност, поручио је Џанг Ханхуи
Кинески амбасадор у Москви: Стајаћемо уз Русију "раме уз раме"Getty © Photo by Roman Pilpey-Pool/Getty Images

Кинески амбасадор у Москви Џанг Ханхуи поручио је да ће Кина наставити да гради стратешку сарадњу "раме уз раме" са Русијом.

"Кина ће наставити, заједно са Русијом, да промовише принципе мултиполарног света и демократизацију међународних односа, да пружа поуздане гаранције за глобалну стратешку равнотежу и стабилност", рекао је Ханхуи у интервјуу за "РИА Новости".

Кинески дипломата је указао на турбулентну ситуацију у свету и истакао да односи Москве и Пекинга само јачају као одговор на нестабилну ситуацију у међународној арени.

"Под стратешким вођством лидера двеју земаља, Кина и Русија су успешно кренуле путем стратешког поверења и пријатељске, добросуседске коегзистенције великих сила и створиле модел новог типа међународних односа", истакао је он.

Амбасадор је напоменуо да су односи двеју земаља "засновани на принципима несврстаности са блоковима, неконфронтације и да нису усмерени против трећих страна".

"Партнерство Москве и Пекинга не представља претњу другим државама и не дозвољава мешање и провокације трећих страна", поручио је.

Подсетимо, кинески председник Си Ђинпинг допутоваће у посету Русији од 20. до 22. марта.

Како је саопштено из Кремља, кинески лидер долази у Москву на позив руског председника Владимира Путина.

У фебруару 2022. године руски председник Владимир Путин, на позив кинеског председника Си Ђинпинга, посетио је Кину. Као резултат разговора, стране су усвојиле "Заједничку изјаву Руске Федерације и Народне Републике Кине о уласку међународних односа у нову еру и глобалном одрживом развоју".

У њему су странке истакле да намеравају да се одупру мешању споља у унутрашње ствари суверених земаља, да се супротставе подривању светске безбедности и обојеним револуцијама.

Трговина између Русије и Кине порасла за четвртину

Кинески дипломата је додао да је трговина Русије и Кине за претходна два месеца 2023. порасла за четвртину у односу на исти период прошле године, и да је увоз из Русије повећан за скоро трећину.

"За претходна два месеца, одржан је стабилан узлазни тренд билатералне трговине. Њен обим је достигао више од 33 милијарде долара, што је за 25,9 одсто више него у односу на прошлу годину. Укључујући извоз кинеских производа у Русију, који износи 15,04 милијарде долара, што је за 19,8 одсто више него прошле године. Обим увоза из Русије достигао је 18,65 милијарди долара, што је за 31,3 одсто више у односу на прошлу годину", рекао је амбасадор.

Он је додао да је Пекинг увек спреман да заједно са Москвом искористи могућности огромног кинеског тржишта, отвореност Кине и продубљивања међународне сарадње.

"Уверени смо да ће се под стратешким вођством лидера двеју земаља, захваљујући заједничким напорима наших влада, регионалних власти и пословних кругова, билатерална пословна сарадња подићи на нови ниво. Уверени смо да ће циљ, који су поставили шефови двеју држава, ускоро бити остварен, да се билатерална трговинска размена доведе на 200 милијарди долара", закључио је амбасадор.

image