Русија

Медведев честитао Дан народног јединства: Не требају нам туђе територије, наше не дамо

Председник Русије Владимир Путин данас ће положити цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви
Медведев честитао Дан народног јединства: Не требају нам туђе територије, наше не дамоGettyimages.ru © Andrea Verdelli / Stringer

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев честитао је Дан народног јединства поручивши да ће Русија увек штитити свој народ и своју земљу. Дан народног јединства један је од најмлађих државних празника који се обележава у сећање на догађаје из 1612. године када је народ под руководством Кузме Мањина и Дмитрија Пожарског ослободио Москву од пољских освајача.

Председник Русије Владимир Путин данас ће положити цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви. Споменик ће бити свечано откривен након рестаурације, а после ће руски лидер посетити изложбу "Украјина: На прелому епохе" која ће бити отворена у Централној изложбеној сали "Мањеж". 

Поводом данашњег празника Дмитриј Медведев је поручио да Русији не требају туђе територије, али да ће чувати своју земљу и свој народ.   

"Русија је огромна и богата земља. Не требају нам туђе територије, имамо свега у изобиљу. Али то је наша земља, која је за нас света, где су живели наши преци, а данас живи наш народ. И коју никоме нећемо дати. Ми чувамо свој народ, боримо се за њега, као и за своју земљу, за нашу хиљадугодишњу историју", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да се "Русија бори против оних који мрзе Руску Федерацију и усађују мржњу према њеној историји".

"Боримо се против оних који нас мрзе, који забрањују наш језик, наше вредности, па чак и нашу веру, који усађују мржњу према историји наше отаџбине. Против нас је данас део света који је у изумирању", додао је Медведев.

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације написао је и да су некадашњи партнери престали да сарађују са Русијом, али, како каже, није реч о пријатељима, већ о случајним сапутницима.

Додаје да су многе земље одавно изгубиле поверење у Запад, али да се и даље плаше.

"Друге земље су чекале наше буђење, напаствоване од стране господара таме, робовласника и тлачитеља који сањају о својој колонијалној прошлости и жуде да задрже власт над светом. Многе земље већ дуго не верују у њихове глупости, али их се и даље плаше. Ускоро ће се потпуно пробудити", наводи се у поруци.

Руски званичник је нагласио да је "Русија дуго била слаба и разорена, али да се сада отресла лепљивог сна и суморне измаглице последњих деценија, у које их је гурнула пропаст некадашње отаџбине".

Он је такође рекао да садашње пољске власти настављају да "мало кваре" Москву уочи главног празника – Дана народног јединства, који се у Русији обележава 4. новембра.

Медведев је подсетио да су 1612. године, након протеривања из Москве, гомиле незадовољних Пољака започеле "дугачак црни низ са бескрајним поделама Пољске, који је трајао чак три века".

Подсећамо, недавно су пољске власти од руске амбасаде заплениле рекреативни центар у близини Варшаве. Према речима заменика министра за заштиту животне средине Пољске Едварда Сјарке, "споразум је раскинула пољска страна због неплаћања закупнине".

Русија је данас у част празника на свим бродовима руске Тихоокеанске флоте свечано развила заставе уз звуке националне химне.

У руској престоници припремљен је богат програм којим ће се обележити Дан народног јединства. Од 3. до 6. новембра у московским музејима, библиотекама, позориштима и културним центрима биће одржано преко 160 предавања, концерата и других догађаја, саопштиле су градске власти.

Честитка из космоса

Поводом данашњег празника честитке народу Русије упутили су и руски космонаути Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Ана Кикина који тренутно бораве на Међународној свемирској станици.Кикина је подсетила да је празник заједнички за више од 190 народа који живе у Русији.

"Историјска снага Русије је у нашем јединству и управо од тога зависи будућност наше земље. Срећан празник, драги сународници", честитали су космонаути.

image