Русија

Москва: Апсурдне оптужбе Новог Зеланда да је Русија претња по њихову националну безбедност

Вашингтон и његови сателити покушавају да ојачају сарадњу НАТО-а са земљама Азијско-пацифичког региона како би се супротставили Русији и Кини
Москва: Апсурдне оптужбе Новог Зеланда да је Русија претња по њихову националну безбедностwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Обавештајна служба Новог Зеланда оптужила је Кину, Иран и Русију да раде на подизању тензија у Индо-Пацифику, чиме уједно прете националној безбедности земље.

Реагујући на ове оптужбе, министарство спољних послова Руске Федерације поручило је да су изјаве Новог Зеланда о претњи националној безбедности "апсурдне".

"Ово није ништа друго до производ западне пропаганде. Овакве оптужбе против нас су изговор да се Велингтон придружи глобалним војним припремама Англосаксонаца. НАТО отворено изјављује да је безбедност евроатлантског региона недељива од безбедности индо-пацифичког региона Циљ је јасан – Вашингтон и његови сателити покушавају да ојачају сарадњу НАТО-а са земљама Азијско-пацифичког региона како би се супротставили Русији и Кини", наводе из МСП-а.

Свесни смо да све такве процесе воде САД, док Велингтон само показује лојалност и резигнирано испуњава вољу хегемона.

Став Новог Зеланда у том погледу, иако се његови кораци уобичајено уклапају у главне токове антируског курса актуелне владе, не може а да не изазове жаљење, наводе из Кремља и поручују да ће "такве изјаве свакако узети у обзир у нашем спољнополитичком планирању".

У складу са новом Спољнополитичком концепцијом, интеракција са државама одређена је, између осталог, "природом њихове политике према Руској Федерацији", подсећају из министарства.

image
VV inauguration
banner