Свет

Индонезија: БРИКС нас позива да се придружимо

"И даље се спроводе интерне студије како би се одмерила корист и са политичке и са економске стране", објаснила је индонежанска министарка спољних послова
Индонезија: БРИКС нас позива да се придружимо© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Министри спољних послова земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) су се обратили Индонезији са предлогом да приступи групи, рекла је министарка спољних послова Индонезије Ретно Марсуди.

На недавно завршеном Самиту БРИКС-а у Јоханесбургу примљено је шест нових чланица - Аргентина, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Иако је било информација да је Индонезија предала пријаву за приступ, није се нашла на листи нових чланица.

"Од самог почетка је постојала идеја да се БРИКС прошири, и сви министри спољних послова БРИКС-а су се обратили Индонезији са тим предлогом", рекла је Марсуди индонежанском парламенту, преноси агенција АНТАРА.

Међутим, према речима министарке, Индонезија још разматра предности придруживања БРИКС-у.

"И даље се спроводе интерне студије како би се одмерила корист и са политичке, и са економске стране", објаснила је и додала да Индонезија има добре односе са свим земљама чланицама БРИКС-а.

У среду је председник индонежанског парламента за економска питања Саид Абдулах позвао владу земље да убрза процес придруживања Индонезије БРИКС-у, што ће земљи дати много предности. Индонезија је заинтересована за придруживање БРИКС-у, јер, између осталог, група може да подржи напоре земље да развије обрачуне у локалној валути.

image