Русија

Лавров на Генералној скупштини УН од 19. до 26. септембра

На 78. седници Генералне скупштине УН Русија ће бранити "свој принципијелни приступ, заснован на обновљеној Концепцији спољне политике РФ"
Лавров на Генералној скупштини УН од 19. до 26. септембра© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Први човек руске дипломатије Сергеј Лавров говориће на политичкој дискусији Генералне скупштине УН, која ће бити одржана од 19. до 26. септембра, наведено је на сајту Министарства спољних послова Руске Федерације.

Такође, учествоваће и у низу билатералних сусрета и међународних програма. 

На 78. седници Генералне скупштине УН Русија ће бранити "свој принципијелни приступ, заснован на обновљеној Концепцији спољне политике РФ", која је усвојена у марту 2023.

"Залагаћемо се за то да Уједињених нације поново буду централни координациони механизам за заштиту и усаглашавање интереса свих држава. Наставићемо да се залажемо за очување међувладине природе ове организације, те стриктно поштовање повеље УН", истакнуто је у саопштењу министарства.

Руска делегација, у којој ће поред Лаврова бити и његов заменик Сергеј Вершињин, те стални представник РФ у УН Василиј Небензја, као и шеф комитета Думе за међународне послове Леонид Слуцки, намерава да са истомишљеницима промовише бројне иницијативе о важним међународним темама.

"Представићемо нацрте резолуција Генералне скупштине у важним областима као што су јачање контроле наоружања и неширења истог, спречавање милитаризације свемира, формирање универзалних правила понашања у информационом простору и супротстављање величању нацизма", закључило је министарство.

image