Русија

Лавров: Русија има све више партнера који не желе да живе по правилима "златне милијарде"

Започевши Специјалну војну операцију (СВО), Русија је покренула моћан импулс ка праведном и мултиполарном светском поретку, рекао је руски министар спољних послова
Лавров: Русија има све више партнера који не желе да живе по правилима "златне милијарде"www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Према Русији је усмерена агресија Запада који жели да спречи њен развој и у те сврхе је створио претњу на њеним границама у Украјини, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у разговору са студентима Московског државног факултета за међународне односе (МГИМО) поводом Дана знања.

У те сврхе све је дозвољено све, чак и нацистичка идеологија и пракса која газдује у Украјини, где су власти одредиле јасан политички циљ "уништење свега руског", додао је Лавров.

"Најближи сарадници украјинског председника Владимира Зеленског кажу да уништење може да буде и правно и физички. Запад о томе ћути јер им Украјина служи за испуњење циљева и сузбијање Русије, с обзиром да на Западу теже једнополарном свету", нагласио је.

"Међутим, нисмо сами", рекао је и додао да многи руски партнери разумеју праве разлоге за почетак Специјалне војне операције (СВО) и не желе да се потчињавају парадигми јендополарног света.

"Започевши Специјалну војну операцију (СВО), Русија је покренула моћан импулс ка праведном и мултиполарном светском поретку", објаснио је и додао да су јој се у борби за праведнији свет придружиле земље Глобалног југа које не желе да живе по правилима "златне милијарде".

И сам председник Француске Емануел Макрон је након недавно завршеног Самита БРИКС-а у Јоханесбургу признао да Глобални југ не жели да се ослања само на Запад и да је све самосталнији.

"Дипломатија ћути само с онима који са нама желе да разговарају оружјем. Без бриге, у те сврхе имамо оружје. А сви остали са нама разговарају с поштовањем у узајамно корисним интересима", казао је Лавров.

Чак 85 процента светског становништва живи у земљама које нису увеле санкције Русији и које желе  с њом да развијају односе.

"Прошле године се 76 одсто међусобне трговине и међусобних обрачуна између земаља Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) одвијало не у доларима, већ у националним валутама. А ове године се очекује 90 одсто", рекао је он.

Према речима министра, процес дедоларизације као самосталан циљ није био постављен приликом стварања ЕАЕУ, али земље савеза морају да се заштите од "самовоље и хирова" САД.

"Нисмо ми ти који желе да упропасте долар, већ САД престају да осигуравају улогу долара која је свима била прихватљива. То је проблем", објаснио је он.

На стварању посебне самосталне валуте у оквиру БРИКС-а се ради, али, како је истакао, ти није лак посао јер не постоји богато искуство у раду изван система долара. То искуство ће земље чланице БРИКС-а стећи обрачунима у националним валутама, и имаће довољно искуства да створе квалитетан и поуздан систем, додао је.

Западу не треба веровати на реч ни на стављен потпис, рекао је Лавров.

Запад се не либи да спречи развој својих конкурената, ни по цену да злоупотреби све договоре које је сам закључио, објаснио је Лавров и додао да западне земље ниједан договор који је Русија склопила са њима после 1991. године нису испуниле.

"Чак и ако Запад одједном, неком вишом силом, предложи да се вратимо нормалним контактима, размислићемо да ли вреди. Ако вреди, у којим областима. Са њима нећемо сарађивати у оним сферама од којих зависи наша безбедност, војна, политичка, економска и технолошка. Непоуздани су и агресивно настројени, то је потврђено искуством последњих 30 година", истакао је.

Украјинска "формула мира" коју предлаже украјински председник у десет тачака је смеса баба и жаба и нема никаквог смисла.

"Наше колеге из БРИКС-а које су биле у Џеди на састанку о решењу украјинске кризе кажу да није било никаквих конкретних предлога нити решења како да се формула мира украјинског председника спроведе у дело", казао је Лавров.

Руски партнери из Саудијске Арабије су потврдили да је догађај у Џеди организован само како би Запад схватио да нема успешне дискусије о решењу сукоба уколико у њој не учествује Русија, додао је.

image