Русија

Лавров: Било покушаја да се дигну у ваздух гасоводи Турски ток и Плави ток у Црном мору

Украјина је користила хуманитарне коридоре у Црном мору за напад на руске цивилне и војне бродове који чувају енергетску инфраструктуру, нагласио је шеф руске дипломатије
Лавров: Било покушаја да се дигну у ваздух гасоводи Турски ток и Плави ток у Црном мору© Tanjug/Yasuyoshi Chiba/Pool Photo via AP

Русија има информације које указују да је било покушаја да се дигну у ваздух гасовод Турски ток и Плави ток у Црном мору, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са представницима Бангладешке асоцијације алумниста совјетских и руских универзитета у амбасади Русије у тој републици.

"Сада сви траже да им дозволимо да поново извозе жито. Ми им не бранимо. Једноставно, нећемо их пустити кроз хуманитарне коридоре који су били отворени и коришћени за лансирање површинских и подводних напада на наше војне али и грађанске бродове", рекао је министар.

Украјина је користила хуманитарне коридоре у Црном мору за напад на руске цивилне и војне бродове који чувају енергетску инфраструктуру, био је јасан Лавров.

Руски бродови су патролирали у близини гасовода Турски ток и Плави ток јер је Русија имала информације да се планира напад на те гасоводе, сличан оном на Северни ток, објаснио је министар.

Русија ће извојевати победу

СССР је у Другом светском рату дао Дан победе, а Русија ће извојевати други Дан победе, истакао је један од чланова алумне дипломаца совјетских и руских универзитета у Бангладешу на састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим који је посетио удружење.

Током званичне посете Бангладешу, Лавров је са алумнистима разговарао на руском језику.

Русија цени допринос дипломаца руских универзитета развоју руско-бангладешких односа кроз цивилна друштва и владине организације две земље, истакао је Лавров и додао да њихов рад умногоме помаже развоју односа и тражењу практичних, корисних, обострано корисних пројеката.

Удружење ће ускоро имати нове чланове, јер је Русија повећала број релевантних стипендија за становнике Бангладеша, истакао је Лавров.

Алумнисти су захвалили Лаврову на посети и констатовали добре односе две земље, развој трговине међу државама, и подсетили на подршку коју је Совјетски Савез пружао њиховој отаџбини у прошлости.

"СССР је свету дао Дан победе, надамо се да ће Русија дати други Дан победе", рекли су истичући улогу коју је СССР имао у Другом светском рату.

Лавров је у Даки посетио и музеј посвећен вођи борбе за независност, оснивачу Бангладеша Шеику Муџибуру Рахману и уписао се у књигу почасних гостију.

"Памтимо кључну улогу Муџибура Рахмана као борца за независност свог народа. Совјетски Савез је пружио значајну подршку његовој борби и био је једна од првих земаља која је признала суверенитет Бангладеша", истакао је руски министар.

Русија цени заједничку историју и обострано корисне пријатељске односе између Русије и Бангладеша, закључио је.

image