Русија

Лавров: Цинична политика Запада одговорна за обојену револуцију у Југославији

Све више земаља се супротставља хегемонији САД, јер желе да контролишу сопствену судбину и да воде унутрашњу и спољну политику оријентисану на националне интересе, истиче шеф руске дипломатије
Лавров: Цинична политика Запада одговорна за обојену револуцију у Југославијиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Западне земље на челу са САД имају дугу историју кршења Повеље УН, оне су организатори обојених револуција широм планете, међу којима је и револуција у Југославији, указује руски министар спољних послова Сергеј Лавров у свом чланку за лист "Расијскаја газета".

"Западњаци стално крше фундаменталне принципе Повеље УН, а један од њих је немешање у унутрашњу политику суверених земаља. У тој серији је режирани трећи круг избора у Украјини 2004. године, 'обојене револуције' у Југославији, Грузији и Киргистану. Коначно, отворена подршка крвавом пучу у Кијеву у фебруару 2014, као и упорни покушаји да се понови сценарио насилног преузимања власти у Белорусији 2020. године", подсећа Лавров.

У свом ауторском тексту Лавров подсећа на пуч који је пре педесет година организован у Чилеу, чије је свргнуто руководство, на челу са легално изабраним председником Салвадором Аљендеом за САД представљало "малтене егзистенцијалну претњу".

"Вашингтон је био и остао ужаснут пред самом идејом да друге државе имају право да бирају сопствени политички и друштвено-економски модел развоја. И да могу да се руководе соптвеним националним интересима, да јачају државни суверенитет, да поштују културно-цивилизацијску самобитност", истакао је Лавров и подсетио да је и пре Аљендеовог ступања на дужност, Вашингтон заузео курс за његово уклањање, уз коришћење читавог арсенала политичких уцена и притисака.

Чињени су, додао је, сви могући напори да се унутрашња ситуација дестабилизује, односно све оно што је касније названо "обојеним револуцијама".

"Данас постоји значајна количина јавно доступног материјала који разоткрива непримерену улогу Стејт департмента, ЦИА и других америчких ресора у тим догађајима. Можете се тако упознати са документима са којих је скинута ознака поверљивости 1998. године о 'Пројекту Фјубелт' – операцијама ЦИА које су имале за циљ свргавање Салвадора Аљендеа", наводи руски дипломата подсећајући на откриће Симора Херша о уплетености Беле куће у дешавања у Чилеу.

Овај "истински макијавелистички модус операнди" омогућио је, како Лавров појашњава, да наручиоци пуча у јужноамеричкој земљи остваре свој циљ.

"А с обзиром на успешно 'уходавање', тај скуп деструктивних акција је постао нека врста шаблона који Вашингтон и његови сателити и данас користе у односу на суверене владе широм света", истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије подсећа на озлоглашену "Монроову доктрину", коју Американци, изгледа, желе да прошире на цео свет како би целу планету претворили у своје "двориште".

Томе се последњих година активно супротстављају државе Глобалног југа и истока које желе да контролишу сопствене судбине и да воде унутрашњу и спољну политику оријентисану на националне интересе, истиче министар.

"Неоколонијалну, отворено циничну политику Колективног запада све више одбацује већина у свету, која је уморна од уцена и притисака, између осталог и путем силе, од прљавих информационих ратова и геополитичких игара са нултим резултатом", закључује Лавров.

image