Спорт

Србин је поново најбољи на свету – Јокић освојио треће МВП признање!

Српски кошаркаш Никола Јокић, проглашен је за најкориснијег кошаркаша регуларне сезоне НБА лиге. Момак из Сомбора тако је освојио треће МВП признање у каријери, чиме се придружио највећим легендама у историји овог спорта
Србин је поново најбољи на свету – Јокић освојио треће МВП признање!© NBA

Никола је поново исписао историју, како српске, тако и светске кошарке.

Центар Денвера проглашен је за најкориснијег играча регуларног дела сезоне НБА лиге.

Јокић је водио Денвер до другог места на табели Западне конференције, задавао главобоље сваком противнику и бележио нестварне бројке.

Српски кошаркаш је у просеку бележио 26,4 поена, 12,4 скока и девет асистенција по утакмици.

Јокић је убедљиво покупио већинске гласове 100 новинара који учествују у анкети и селекцији најкориснијег играча НБА лиге.

Добио је 926 гласова (79 првих места), друго место заузео је Шеј Гилџес-Александер из Оклахома Сити тандера са 640, а треће Лука Дончић из Далас меверикса са 566.

Тако је стигао до трећег МВП признања у најјачем клупском кошаркашком првенству на свету, пошто је трофеје подизао 2021. и 2022. године.

Са три "Мајкл Џордан" трофеја, Никола се попео у сам врх светске кошарке.

Престигао је играче попут Стефа Карија, Стива Неша, Јаниса Адетокумба, Карла Мелоуна, Тима Данкана и Боба Петита, који су остали на две МВП титуле.

Такође, Јокић је ушао у елитно друштво са Меџиком Џонсоном, Леријем Бирдом и Мозесом Мелоуном, који су такође током својих каријера три пута дизали пехар намењен најкориснијем играчу.

На вечној листи кошаркаша са највише призања, испред Јокића су само Леброн Џејмс, Вилт Чемберлејн, Бил Расел, Мајкл Џордан и Карим Абдул-Џабар.

Како Никола Јокић има 29 година, очекује се да би у наредном периоду могао да настави своју доминацију у НБА лиги, пошто је у последње четири године, освојио три МВП признања.

image