Русија

Небензја: Украјина не успева да наговори свет да подржи мировни план Зеленског

Пред сутрашњи почетак Генералне скупштине Уједињених нација, истакнути руски званичник при овој организацији говорио је кратко о украјинској кризи
Небензја: Украјина не успева да наговори свет да подржи мировни план ЗеленскогGetty © Mario Tama

Кијев не успева да наговори неутралне земље и међународне организације да прихвате мировни предлог украјинског председника Владимира Зеленског, каже данас за "РИА Новости" представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја. 

"Што се тиче сусрета на тему такозване 'формуле мира' Зеленског, колико ми знамо, Кијев као и пре безуспешно покушава да наговори неутралне земље и међународне организације да подрже реализацију ставки његовог плана", изјавио је он пред сутрашњи почетак Генералне скупштине УН-а у Њујорку.

Ипак, руски дипломата истиче да он не види никакве доказе који би потврдили да су Уједињене нације у целини прихватиле предлог Зеленског, јер је и генерални секретар организације Антонио Гутереш више пута говорио о томе да би решавању украјинске кризе требало приступи беспристрасно. 

Због тога, како додаје, када међународна заједница чује да план Зеленског наводно има међународну подршку онда то што чује јавност треба да упореди са чињеницама, укључујући, на пример, и оно што пише у недавној декларацији Г20, која није осудила Специјалну војну операцију. 

О такозваном мировном плану украјинског председника прошле недеље детаљније је говорио и руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Више о томе прочитајте овде.

Русија и Северна Кореја поуздани партнери

Русија наставља контакте са Северном Корејом и развој сарадње на више нивоа, никаква резолуција СБ УН то не може да забрани, рекао је Небнзја и додао да је недавно ослабљење санкција Пјонгјангу услед епидемије ковид било подстрек за обнављање контаката са Москвом.

За Русију је Северна Кореја важан сусед и партнер с којим је везују пријатељски односи дуги неколико деценија, истиче Небензја.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун недавно не посетио Русију, састао се руским председником и са војним врхом Руске Федерације.

Говорећи о санкцијама које су УН увеле Северној Кореји, Небензја истиче да је Запад измишљеним предлозима прекинуо рад на пројекту резолуције Русије и Кине која је имала за циљ да смањи санкције. У контексту ситуације на Корејском полуострву Русија је увек апеловала на поштовање постојећих резолуција у целости, међутим, политички и хуманитарни делови резолуције нису спроведени, додаје он.

Упркос уздржаности коју је показао Пјонгјанг, Запад није предузео мере да ублажи ограничења, напротив, заједно са својим савезницима непрестано прете и уводе нове незаконите рестриктивне мере, појашњава Небензја.

Наиме, Русија и Кина су 2021. године поднеле Савету безбедности УН нацрт резолуције о делимичном укидању санкција против Северне Кореје, с обзиром да није спроводила нуклеарна тестирања од септембра 2017. године и да је од 2018. увела мораторијум на таква тестирања, као и на лансирање ракета средњег домета и интерконтиненталних ракета.

У резолуцији се истицала тешка економска ситуација и тешки услови живота последњих година у тој земљи, и било је наведено да ће СБ УН "позитивно да размотри могућност прилагођавања санкција против Северне Кореје" у светлу њеног поштовања резолуција.

Експерти Комитета за санкције Савета безбедности УН у којој се налазе представници западних земаља, укључујући САД и Велику Британију не потврђују изјаве о наводном трансферу оружја Пјонгјанга Москви, додаје Небензја.

"Постоји доста спекулација о овој теми. Све спекулације реплицирају западни медији", појаснио је одговарајући на питање о реакцији Москве на оптужбе САД да Северна Кореја испоручује оружје Русији.

Споразум о житу

Изјаве светске организације да спас од глади у појединим деловима света наводно зависи од Црноморске иницијативе су неистините, истакао је Небензја.

Демантовао је и тврдње да је наводно повлачење Русије из Споразума о житу довело до повећања у ценама на тржишту хране, напротив, оне настављају да опадају.

Међутим, консултације о Црноморској иницијативи између руске стране и УН се настављају, додаје он.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш и његов тим немају снаге и средства да реше системске проблеме са спровођењем руског дела Споразума о житу, иако се заиста труде, појашњава он.

Иако је споразум и сарадња стала, руска страна "не седи скрштених руку" и наставља да пружа стварну помоћ најнеразвијенијим земљама Африке, Азије и Блиског истока, како је председник Русије и обећао.

Владимир Путин је навео јасне услове за повратак Русије Црномоској иницијативи, подсећа Небензја и додаје да није у питању уцена, како то покушавају да представе на Западу, већ захтев да испуне обећања која су дали пре годину дана.

image