Свет

Признање из Пентагона: Украјина ни контраофанзивом неће повратити изгубљене територије

Офанзива, иако значајна, има оперативне и тактичке циљеве који су ограничени... чак и ако они буду потпуно постигнути, неће у потпуности потиснути Русе, рекао је председавајући Здруженог генералштаба америчких снага генерал Марк Мили
Признање из Пентагона: Украјина ни контраофанзивом неће повратити изгубљене територије© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Украјинска контраофанзива неће омогућити потпуни повратак изгубљених територија, изјавио је председавајући Здруженог генералштаба америчких снага генерал Марк Мили.

"Офанзива, иако значајна, има оперативне и тактичке циљеве који су ограничени... чак и ако они буду потпуно постигнути, неће у потпуности потиснути Русе, што је шири стратешки циљ Зеленског", рекао је Мили у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Генерал није одговорио колико би Кијеву требало времена да оствари своје циљеве, напомињући да ће то бити "прилично дуго". Мили је тренутну контраофанзиву Украјине описао као "дуготрајну, тешку и крваву".

"Учествовали смо већ у два рата"

Сједињене Америчке Државе треба да учине све што је у њиховој моћи да избегну рат са Кином, сматра генерал Марк Мили.

"Требало би да учинимо све што је могуће да избегнемо отворени оружани сукоб са Кином", рекао је он.

Мили је додао да су САД већ учествовале у два "рата великих сила", алудирајући на Први и Други светски рат, и да до таквог сукоба са Кином не треба да дође.

Истовремено, према речима америчког генерала, у случају "кинеске инвазије на Тајван", Вашингтон ће бити у стању да је одбије. Мили је истакао да Сједињене Америчке Државе желе "мирно решење" ситуације између Кине и Тајвана.

О кинеским балонима изнад САД

Коментаришући кинески балон оборен у фебруару, Мили је рекао да америчка обавештајна заједница верује да балон није прикупљао обавештајне податке.

"Процена обавештајне заједнице показује са великом поузданошћу да балон није прикупљао обавештајне податке", рекао је Мили.

Према његовим речима Кина није могла да контролише кретање балона, с обзиром на значајну висину на којој он летео и јаких ваздушних струја које су онемогућавале кретање апарата против ветра због мотора.

image
VV inauguration
banner