Русија

Лавров: Од мировних преговора праве заверу, папин изасланик стиже у Москву

Министар спољних послова Русије говорио је о украјинској кризи, мировном предлогу Зеленског и његовој апсурдности, страшним изјавама украјинских званичника којима је Кијев потврдио да би становнике Донбаса и Крима чекала страшна судбина, уколико би се макар само хипотетички замислило да се Украјина врати границама из 1991, али и о Споразуму о житу
Лавров: Од мировних преговора праве заверу, папин изасланик стиже у Москвуwww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Председник Русије Владимир Путин више пута је истакао да Русија никада није одбила преговоре, каже данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у оквиру округлог стола, посвећеног тематици Украјине.

Говорећи о украјинској кризи, он је подвукао да је Москва прошле године одмах одговорила на позиве из Кијева да дође до преговора.

Ти преговори су се одиграли, и постигнути су одређени споразуми, који ипак на крају нису били потписани, из разлога што су Англосаксонци забранили украјинском руководству да пристане на мир, иако је украјинска страна пристала на услов да одустане од амбиција да уђе у НАТО, објаснио је Лавров.

Ми смо рекли да ћемо одговорити на било коју озбиљну иницијативу која нам буде била предложена, а која би могла водити миру у Украјини, поновио је руски министар спољних послова, подсетивши на један од таквих састанака, када се Путин, на пример, раније ове године сусрео са афричким делегацијама, које су иступиле са својом мировном иницијативом.

Шеф руске дипломатије такође је данас изјавио да ће специјални изасланик Ватикана поново посетити Русију како би са Москвом разговарао о решењу украјинске кризе.

Изасланик папе, подсетимо, већ је био у Русији ове године, иако се тада није састао са председником Путином. Пре посете Русији, он је такође посетио и Кијев, у којем је говорио са председником Украјине.

"Ми смо спремни да се са свима видимо", прокоментарисао је Лавров.

Даље, Лавров је поновио како, у разговору са западним колегама, Запад Русији увек поручује да је једини начин да дође до мира да се испоштује мировни предлог украјинског председника Владимира Зеленског. Ипак, он упозорава да се око тог предлога прави завера, те да званичници из других држава треба да буду опрезни и да добро схвате праву природу захтева Кијева.  

Њихов циљ је да се Русији нанесе стратешки пораз, да се Украјина врати на границе из 1991. године, да се руско руководство преда трибуналу и да му се суди, да се Русија натера да плати војну одштету. Они очекују да Русија треба да пристане на такве захтеве, да на све то стави свој потпис, јер, наводно, то је једини пут до мира, коментарише шеф руске дипломатије, указујући на апсурдност ових захтева. 

Ипак, кључни захтев Украјине који је ушао у састав предлога Зеленског је тај да се Украјина врати границама из 1991. године, појашњава Лавров. Министар затим подсећа на историјске чињенице, да су Крим и Донбас историјски руске земље, које су се нашле у саставу Украјине у једном тренутку само због одлуке руководства СССР-а. 

Уколико би се Украјина заиста вратила тим границама, ако само хипотетички замислимо такву ситуацију, шта би онда било са становницима тих области, упитао је Лавров, додајући да је то једно од најбитнијих питања, на које сви званичници из других земаља треба не само да обрате пажњу, већ и да га поставе председнику Зеленском, када са њим буду говорили о миру.

Даље, шеф руске дипломатије објашњава да је јасно шта би се десило са тим становништвом, јер су украјински званичници сами јавно о томе говорили. Уколико вам Украјинцији не одговоре на то питање, онда погледајте материјале, које смо припремили за вас, рекао је Лавров.

У њима су набројане управо те страшне изјаве, односно, признања припадника власти из Украјине, а којима је јасно стављено до знања да руски народ на тим територијама чека страшна судбина. 

Тако, на пример, бивши амбасадор Украјине у Казахстану изјавио је да је сада потребно убити што више Руса, како то не би морала касније да раде њихова деца. Саветник председника Зеленског Михаил Подољак изјавио је и да народ који живи у Харковској, Луганској и Доњецкој области треба да заборави на реч "Руси", као и да Украјинци мрзе грађане Русије, које ће гонити увек, било правно, било физички. План је, како је Подољак још додао, и да се иде напред и да се притом убије максималан број Руса. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов каже да Русија треба да нестане са мапе света, да читава Москва треба да изгори, те да је разговору са Москвом најбољи инструмент за преговарање оружје у рукама. А министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је у марту прошле године да би "ликвидација председника Русије била довољна мера која би довела до краја рата у Украјини", подсећа данас Лавров. 

Амерички државни секретар Ентони Блинкен недавно је тако, гостујући на једном универзитету, изјавио да је цео проблем у томе што Русија наводно не жели да преговара. Чим Русија седне за сто, Украјина ће то прихватити, а САД ће то наводно одмах подржати, рекао је тада Блинкен.

Ипак, Лавров и овде подсећа на то да није Русија, већ Украјина донела закон, који је потписао украјински председник Владимир Зеленски, а у којем се говори да је забрањено водити преговоре са руским руководством. То значи да није тачно да Русија одбија преговоре, и ми се надамо да све земље које нам говоре о томе да треба да преговарамо знају за овај закон, поручује Лавров. 

О Споразуму о житу

Русија, како је даље навео шеф руског МСП-а, и даље заступа став да Црноморска иницијатива може бити продужена, али уз поштовање не само онога што је обећано Украјини, већ и Русији, будући да, подсетимо, оно што је обећано Москви није било испуњено скоро годину дана.

И док из Уједињених нација говоре како раде на томе да се реши ситуација - након што је Русија у јулу ове године одлучила да стопира продужетак Споразума о житу - Украјина јавно поручује да Кијев никада неће прихватати обнављање споразума, уколико се и Русији омогући олакшан извоз њених намирница. На све ово јавност није обратила пажњу, није било никакве реакције, упозорава Лавров.

image