Свет

Борељ: План Зеленског једини прихватљив; Захарова: То је амерички приручник за распиривање сукоба

Портпаролка руског Министарства спољних послова реаговала је на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност да је једино прихватљив мировни план украјинског председника
Борељ: План Зеленског једини прихватљив; Захарова: То је амерички приручник за распиривање сукобаwww.globallookpress.com © President Of Ukraine Office/Keystone Press Agency

Једини предлог који је прихватљив је мировни план Владимира Зеленског, који Русија дефинитивно неће прихватити, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. 

"Кинески план за мирно решење украјинског сукоба је само скуп добрих намера. План украјинског председник Владимира Зеленског је једини прихатљив, али Русија га не прихвата", казао је Борељ на конференцији у Фиренци.

Том приликом он је истакао да Кина не испоручује оружје Русији у украјинском сукобу. 

"Кина има највећи утицај на Русију. Пекинг до данас није испоручивао оружје Москви. САД разматрају ову могућност, али то се до сада није десило. Добра вест је да је кинески председник Си Ђинпинг разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским. Веома смо заинтересовани да не гурамо Русију на страну Кине", навео је.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву високог представника ЕУ, рекавши да је такозвани мировни план украјинског председника Владимира Зеленског још један амерички приручник за распиривање сукоба у Европи.

"Прво, не размишља ЕУ, па чак ни Борељ, већ САД. Друго, да је ЕУ у стању да 'размишља', не би била у таквој ситуацији. Треће, 'мировни план' Зеленског - то нити је план, нити је мирован. То је још један амерички приручник за распиривање сукоба у Европи", написала је Захарова на Телеграму.

Портпаролка руског МСП поручила је Борељу да само особа која ништа не зна о геополитици или особа са колонијалном логиком, која не поштује оне које сматра "испод себе" не може озбиљно да схвати предлоге који се износе у име петине становништва планете и водеће светске економије.

"Борељ, ви сте срећан изузетак. Слика и једног и другог у исто време", закључила је Захарова.

image