Русија

Шеф азербејџанске дипломатије пренео извињење Лаврову због погибије руских мировњака

Министри спољних послова двеју држава су се састали на маргинама седнице Генералне скупштине УН
Шеф азербејџанске дипломатије пренео извињење Лаврову због погибије руских мировњакаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов је на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом на маргинама седнице Генералне скупштине УН пренео извињење Москви због погибије припадника руских мировних снага, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

"Састанак министра Сергеја Лаврова са шефом азербејџанске дипломатије у УН почео је речима извињења званичног Бакуа у вези са смрћу припадника руских мировних снага", рекла је Захарова.

Азербејџан је 19. септембра покренуо "антитерористичу операцију" локалне природе за обнављање уставног поретка. Јереван је ово окарактерисао као агресију, рекавши да у Нагорно-Карабаху нема јерменских јединица.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре, међу условима примирја посебно је истакнуто разоружање јерменских снага и повлачење тешке технике из региона.

У азербејџанском граду Јевлаху, 100 километара североисточно од Степанакерта, 21. септембра одржан је састанак представника карабашких Јермена са делегацијом Азербејџана посвећен интеграцији региона у републику.

Администрација азербејџанског председника истакла је јуче да су преговори Бакуа и карабашких Јермена протекли у позитивној атмосфери, разговарало се о реинтеграцији Јермена у Нагорно-Карабаху и обнављању инфраструктуре.

image