Свет

Ердоган и Алијев разговарали телефоном о окончању сукоба у Нагорно-Карабаху

Председници Азербејџана и Турске разменили су мишљење о питањима од заједничког интереса, укључујући будуће контакте и изгледе за стратешке савезничке везе
Ердоган и Алијев разговарали телефоном о окончању сукоба у Нагорно-Карабаху© Turkish President Press Office via Getty Images

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са председником Азербејџана Илхамом Алијевим о завршетку азербејџанске војне операције у Карабаху, саопштила је прес служба азербејџанског лидера.

"Током телефонског разговора лидери двеју земаља разговарали су о завршетку локалних антитерористичких мера, као и да илегалне оружане групе које се налазе у региону Карабаха, у Азербејџану, треба да положе оружје и разоружају се", наводи се у саопштењу.

Како се наглашава, Ердоган и Алијев су нагласили да су Азербејџан и Турска "увек били блиски". 

"Председници Азербејџана и Турске разменили су мишљење о питањима од заједничког интереса, укључујући будуће контакте и изгледе за стратешке савезничке везе", истиче се.

Прес служба је навела да је разговор одржан на иницијативу турске стране.

Подсетимо, Министарство одбране Азербејџана је 19. септембра објавило почетак "антитерористичких мера" локалног карактера у Нагорно-Карабаху. 

Министарство спољних послова те земље је навело да је "једини пут ка миру у региону потпуно повлачење јерменских војника из тог подручја".

Сутрадан су стране, захваљујући руском мировном контингенту, успеле да постигну договор о распуштању и потпуном разоружању војске Нагорно-Карабаха и повлачењу тешке технике. Постигнут је договор о потпуном прекиду сукоба од 13.00 часова 20. септембра, а за 21. септембар је планиран састанак представника локалног јерменског становништва и централних власти Азербејџана.

image