Русија

Нациста из канадског парламента и његова породица се након скандала крију од очију јавности

Борац озлоглашене СС дивизије "Галиција" који је прошле недеље, за време посете украјинског председника, добио овације у канадском парламенту, сада се плаши да покаже своје лице у јавности
Нациста из канадског парламента и његова породица се након скандала крију од очију јавности© Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Украјински есесовац Јарослав Хунка и његова породица крију се након скандала у канадском парламенту, пише канадски Си-Би-Си.

"Плаше да покажу своја лица", рекла је породична пријатељица нацисте, Барб Бонанфант.

Бонанфант тврди да није знала за Хункину есесовску прошлост, а његова породица није била обавештена о плану канадских власти да му организују пријем у парламенту.

"Мислили су да ће само бити у истој просторији са украјинским председником Владимиром Зеленским", додала је Бонанфант.

Прошле недеље се у канадском парламенту десио скандал, јер су власти, у част посете Зеленског, угостиле и 98-годишњег Јарослава Хунку.

Окупљени су бурним аплаузом поздравили Хунку који је представљен као ветеран у борби против Руса за време Другог светског рата. Борац против Руса који су се борили пртив фашизма, је заправо бивши борац озлоглашене СС дивизије "Галиција" која је починила злочине не само против Руса већ и против Јевреја, Пољака, Белоруса и Словака.

Канадски премијер Џастин Трудо извинио се због инцидент, а одговорност за позивање Хунка преузео је председник Доњег дома Ентони Рота, који је потом поднео оставку због скандала.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су канадске власти дужне да саме приведу есесовца правди или га изруче на суђење другој земљи.

image