Русија

Захарова оптужила канадског премијера да лаже: Одлично сте знали коме аплаудирате

Сви су знали прошлост Јарослава Хунка, и то напамет, а канадске власти настављају да праве шоу, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова, коментаришући извињење Џастина Трудоа
Захарова оптужила канадског премијера да лаже: Одлично сте знали коме аплаудирате© TANJUG/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да канадски премијер Џастин Трудо лаже да није знао за нацистичку прошлост Јарослава Хунка, који је добио почасти у канадском парламенту.

Претходно се Трудо извинио за "страшну грешку", тачније за одавање почасти украјинском есесовцу у парламенту Канаде, рекавши да је то било монструозно скрнављење сећања на милионе људи који су погинули у Холокаусту, и веома, веома болно за јеврејски народ".

"Канадске власти настављају да изводе представу са скандалом око одавања почасти нацистичком сараднику Јарославу Хунку у парламенту. Као покушај да се скрене пажња, председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рот је постављен за жртвеног јарца. Премијер Трудо је понудио своје 'искрено' извињење, рекавши да 'није крив и да није знао'. То је све лаж, сви су све знали", написала је Захарова на Телеграму.

Према њеним речима, тешко је претпоставити да "заменица премијера Канаде Кристија Фриленд, одана и дугогодишња присталица Украјинског конгреса Канаде и Светског конгреса Украјине (УВЦ), унука нацистичког злочинца Михаила Хомјака, није знала за неславну прошлост "пријатеља" тог истог Конгреса и његовог дугогодишњег спонзора Хунка.

Осим тога, истакла је Захарова, Хункова унука Тереза објавила је фотографију њеног деде како чека да се састане са Трудоом и Зеленским у сали за пријем.

"Пре него што одете у иностранство као почасни гост на догађај са учешћем Зеленског, морају да вас провере специјалне службе од А до Ш. И то не само у Украјини и Канади, већ и у САД, Британији и низу других земаља", напоменула је Захарова, истакавши да је састанак са Хунком био посебна ставка у програму посете Зеленског, а да је његово име "добро познато Кијеву".

Руска званичница је нагласила да је "шокирана ћутањем израелског министарства спољних послова о међународном одавању почасти СС-овцима".

"Шутња израелског министарства спољних послова је шокантна. Надам се да је то несрећни неспоразум који ће бити исправљен. Не може бити већег непоштовања сећања на жртве холокауста", додала је Захарова и упитала да ли неко заиста мисли да може да се откупи мантрама "нисмо знали" и "нисмо криви, он је сам дошао"?

Како је указала, сви су знали Хункову прошлост напамет, почевши од канадске владе, која је организовала посету Зеленског, затим канадски парламент и администрација украјинског председника. 

"Знали су и били су поносни на надолазећи ефекат, који је требало да још једном демонстрира и консолидује у јавности управо тај 'нови идентитет' Украјине као НАТО-центричне државе. Ефекат је превазишао очекивања", закључила је Захарова.

image