Свет

Салве ракета на аеродром одакле су српски држављани полетели авионом "Ер Србије"

Шеф кабинета министра спољних послова Ивице Дачића, Никола Недељковић допутовао је у недељу у Израел како би помогао у евакуацији држављана Србије
Салве ракета на аеродром одакле су српски држављани полетели авионом "Ер Србије"© Tanjug/AP Photo/Moti Milrod

Више хиљада израелских војника налази се у појасу Газе, дан након што је Хамас извео масивни ракетни удар и инфилтрирао се на територију Израела, преносе израелски медији.

Авион "Ер Србије" полетео је у недељу касно увече из Тел Авива за Београд, показују подаци са сајта "Флајтрадар", специјализованог за праћење летова широм света.


Према подацима објављеним на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла", очекује се да ће авион из Тел Авива слетети у 01.25 часова.

Израелска војска започела је пребацивање борбене технике на границу са Либаном, а израелски министар одбране наредио је евакуацију пограничних градова.

Израелска армија учвршћује од вечерас и положаје на граници с појасом Газе. Стижу нова техника, тенкови и артиљеријски одреди.

Палестинска милитантна група Хамас тврди да је гађала аеродром "Бен Гурион" код Тел Авива, преноси "Тајмс оф Израел". Како наводи тај портал, сирене за ваздушну опасност огласиле су се вечерас широм централног дела Израела, а српски држављани успели су да се укрцају у авион који се упутио ка Београду само неколико минута пре крвавог напада.

Најмање троје људи је убијено у Александрији након што је египатски полицајац наводно отворио ватру на туристе из Израела.

Црни биланс другог дана рата у Израелу показује да је најмање 700 људи убијено у Израелу, док је око 413 погинуло у појасу Газе. На палестинској страни живот је изгубило 413 људи, док је око 2.300 повређено.

Сва најновија дешавања у Појасу Газе могли сте да пратите уз портал РТ Балкан у блогу уживо. 

  • 8. окт 2023 • 23:57

    23:57

    Очекује се долазак српских државаљана из Тел Авива око пола два

    Авион "Ер Србије" полетео је у недељу касно увече из Тел Авива за Београд, показују подаци са сајта "Флајтрадар", специјализованог за праћење летова широм света.

    Према подацима објављеним на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла", очекује се да ће авион из Тел Авива слетети у 01.25 часова.

    Авион "Ер Србије" тренутно лети изнад источне обале Турске, у делу између Бодрума и Кушадасија и очекује се да ће за око сат и по стићи у Београд, показују подаци са сајта "Флајтрадар".

    "Ер Србија" је раније данас саопштила да ће, у сарадњи са Владом Србије, обавити репатријациони лет из Тел Авива.

    Шеф кабинета министра спољних послова Ивице Дачића, Никола Недељковић допутовао је у недељу увече у Израел како би помогао у евакуацији држављана Србије, који су се од суботе налазили на аеродрому у Тел Авиву.

    Он је за Танјуг рекао да ће полетети авион са 132 путника и истакао да на аеродрому "Бен Гурион" након тог лета неће бити више српских држављана.

  • 23:32

    Без изјаве СБ УН о Израелу

    После затвореног састанка, Савет безбедности УН није усвојио никакву изјаву о ситуацији у палестинско-израелској зони сукоба, потрвдио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

    Састанак Савета безбедности УН посвећен ситуацији у Израелује одржан је иза затворених врата, а САД су пре почетка заседања захтевале од свих 15 чланица да осуде "гнусне терористичке нападе које је починио Хамас".

    Заменик америчког амбасадора при УН Роберт Вуд рекао је пре почетка састанка да су САД "увек осуђивале насиље над недужним цивилима, било израелским или палестинским", али и додао да "не би требало да постоји лажна еквиваленција" о томе шта Хамас ради и шта Израел треба да уради да би осигурао своју безбедност, територијални интегритет и суверенитет, преноси АП.

    Кинески амбасадор у УН Џанг Џун истакао је да Пекинг осуђује све нападе на цивиле и да је важно да се "чује глас" Савета безбедности, који је задужен за одржавање међународног мира и безбедности.

    Амбасадор Израела у УН Гилад Ердан назвао је напад Хамаса "израелским 11. септембром", алудирајући на терористичке нападе у САД 2001. у којима је погинуло скоро 3.000 људи, и додао да не жели да замишља шта се сада дешава са таоцима који су заробљени у Гази.

    "Израел ће учинити све да врати наше синове и кћери кући", рекао је он.

    Седница иза затворених врата неће донети званичну резолуцију, али неименоване дипломате тврде да су разговори чак и о постизању необавезујуће изјаве били тешки, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 23:28

    19 од 35 држављана Црне Горе жели да се врати кући

    Црногорском конзулату у Тел Авиву се директно или посредством Амбасаде Србије јавило 35 држављана Црне Горе, од којих је 19 изразило је жељу да се врати, изјавио је данас државни секретар црногорског Министарства спољних послова Роберт Маркић.

    "Формиран је кризни тим који ради на припреми (евакуације), а како бисмо у условима нарушене безбедности у Израелу успешно реализовали евакуацију наших држављана, важно је да нам што пре доставе прецизне личне податке и место где се налазе", рекао је Маркић и позвао држављане Црне Горе који се налазе у Израелу да се што пре јаве Министарству спољних послова.

  • 23:06

    Салве ракета на аеродром где српски држављани чекају евакуацију

    Бригаде Ал-Касам, део Хамасовог војног крила, саопштиле су да су испалиле салву ракета на међународни аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву.

    Подсећамо, српски држављани који чекају евакуација налазе се управо на овом аеродрому.

    "Бригаде Ал-Касам испалиле су салву ракета на аеродром "Бен Гурион" као одговор на злочине и гранатирање цивилних домова", наводи се у саопштењу Хамасовог војног крила, преносе "РИА Новости".

    Бригаде су такође известиле да су испалиле 100 ракета према јужном израелском граду Ашкелону.

  • 22:54

    Извучено више од 250 тела са места музичког фестивала који је напао Хамас

    Портпарол ЗАКА, волонтерске групе која се бави сакупљањем људских тела након терористичких напада и других катастрофа, рекао је за хебрејске медије да је до сада извучено више од 250 тела са места музичког фестивала на југу земље, које је напао Хамас, јавља "Тајм оф Израел".

    Многи родитељи младих који су присуствовали концерту очајнички траже вести о својој несталој деци.

    Подсећамо, Палестинци су упали на музички фестивал, заробили велики број присутних младих људи.

    Један број је упао преко параглајдинга, и "ушуњао" се међу окупљење.

  • 22:34

    Тел Авив сабласно празан

    Улице Тел Авива су већ други дан биле практично празне, а аутомобилски саобраћај на минимуму. Већина продавница и кафића је затворена, а традиционално крцате плаже и шеталишта су празне.

  • 22:19

    Сви држављани Србије полећу вечерас за Београд

    Шеф кабинета министра спољних послова Ивице Дачића, Никола Недељковић допутовао је вечерас у Израел како би помогао у евакуацији држављана Србије, који се од суботе налазе на аеродрому у Тел Авиву.

    Недељковић је за Танјуг рекао да ће следећи авион са 132 путника полетети вечерас у 22.50 часова.

    Он је додао су представници амбасаде све време са "нашим људима" и да држава чини све да сви безбедно полете за Београд.

    Он је додао да на аеродрому "Бен Гурион" након вечерашњег лета неће бити више српских држављана.

  • 21:11

    Кренуо авион по српске држављане у Тел Авиву

    Авион "Ер Србије" који би вечерас требало да полети из Тел Авива за Београд одлетео је са београдског аеродрома, преносе медији.

  • 20:45

    Становници Газе пале ватре на крововима како би омели термичке сензоре израелских авиона

    Друштвеним мрежама кружи снимак тренутног стања у северном појасу Газе. Мештани су се попели на кровове кућа после низа ваздушних удара израелске војске и тамо запалили ватру.

    Наводи се да је сврха ватре и ватромета ометање термичких сензора израелских ваздухопловних снага.

  • 20:35

    У Гази расељено десетине хиљада људи

    Десетине хиљада људи расељено је у Гази док Израелске одбрамбене снаге настављају да гађају положаје Хамаса, саопштила је у недељу Агенција Уједињених нација за помоћ и рад (УНРВА), преноси "Си-Ен-Ен".

    "Број људи који су приморани да напусте своје домове у потрази за безбедношћу значајно се повећао током ноћи. Скоро 74.000 расељених се сада налази у 64 склоништа УНРВА, а број ће вероватно расти како се настављају жестока гранатирања и ваздушни напади, укључујући и цивилна подручја", саопштено је из агенције.

    У саопштењу се такође наводи да је "данас директно погођена школа УНРВА у којој су смештене расељене породице из појаса Газе. Школа, у којој је боравило више од 225 људи, тешко је оштећена. Међу расељенима нису забележене жртве."

    "Школе и друга цивилна инфраструктура, укључујући и оне које пружају склониште расељеним породицама, никада не смеју бити нападнуте", наводи агенција.

image