Русија

Путин: Пропасти никад нећемо, а само глупи не знају колико кошта "не" руским енергентима (ВИДЕО)

Свет неће моћи да функционише без руских енергената, сматра лидер Русије додајући да Запад само себи прави проблеме надајући се да ће Москва пропасти
Путин: Пропасти никад нећемо, а само глупи не знају колико кошта "не" руским енергентима (ВИДЕО)© Dennis Grombkowski/Getty Images

Европска унија je фактички одустала од руских енергената па је њихова економија сада близу нуле, опали су приходи, а и производња електричне енергије, указао је руски председник Владимир Путин, илуструјући то податком да су реални приходи становништва у еврозони у првом кварталу смањени за 1,2 одсто на годишњем нивоу, док су у Руској Федерацији за исти период порасли за 4,4 одсто.

Свет, како истиче Путин, неће моћи да функционише без руских енергената, а то показује и чињеница да је амерички природни гас чак за 30 одсто скупљи од оног који је Европа добијала од "Гаспрома".

Русија, ипак и данас испоручује гас Немачкој кроз Украјину, рекао је Путин, додајући да не разуме, као што, вероватно, и нико други не разуме, због чега се руски гас данас тој земљи испоручује тако, али не и преко, на пример, гасовода "Јамал-Европа", који је затворила Пољска или Северног тока, који је био директна спона Берлина са руским енергентима. 

Међутим, Европљани бирају да купују и за 30 одсто скупљи амерички течни природни гас. 

"Чини ми се да то није паметно економско понашање. Чини се као да неко намерно наноси штету економији Немачке. Није ми јасно због чега дозвољавају да се руски гас испоручује до Немачке преко Украјине, али не и преко Северног тока. Не разумем ни зашто су дозволили Пољској да затвори 'Јамал-Европу'", рекао је руски председник.

Њему, каже, није ни јасно због чега се руски гас, генерално, данас у Европу испоручује преко Турског тока и преко Украјине, а не преко осталих рута.

Да су искључили све руте, то би, руском председнику, како каже, било разумљиво, "и било би могуће рећи да се држе неког принципијалног става".

"Потребно је бити јако глуп да не разумете које су последице уколико кажете 'не' руским енергентима. Ми имамо једну изреку: ко другоме јаму копа сам у њу упада", поручио је Путин, коментаришући тренутну ситуацију у ЕУ.

У том контексту је поручио и да се надања Европе нису остварила, пошто Русија није пропала након њихове одлуке да измене сарадњу са Москвом у сфери енергетике. 

"Зашто правите себи проблеме, надајући се да ћемо пропасти? Нећемо пропасти. Русија је практично већ нашла алтернативу европском тржишту када је реч о гасу, а за њен гас интересовање показује и, на пример, Иран", нагласио је руски лидер.

Он је навео и да Европљани данас користе угаљ два пута више него пре, што је резултат непромишљене политике Европљана. У исто време, Русија је данас земља која има највише еколошки енергетски сектор на свету, која ће и убудуће наставити да тежи нето нултој емисији гасова.

Уз то, како је додао председник, руска школа нуклеарне енергетике нема конкуренцију у свету. Председник је посебно истакао и значај нуклеарних електрана за земљу. Према његовим речима, прошле године оне су постигле нови рекорд, а данас обезбеђују 20 одсто све електричне енергије у Русији. 

Руска нафта путује на исток

"За кратко време успели смо да преоријентишемо свој извоз нафте на југ и исток. Руски енергетски сектор ради стабилно. Финансијски показатељи су стабилни", нагласио је Путин, додајући да се ради на развоју енергетских транспортних система на исток. Преоријентација на тржишта Азије, како је објаснио, дешава се због тенденција на тржишту, а не због геополитичких интрига.

То све је могуће захваљујући повећању танкерске флоте, стварању нових механизама осигурања и реосигурања, који су Русији омогућили излазак на нова тржишта. 

"Негативне последице политизованих одлука наших западних колега утичу на цео свет, а тржиште нафте, које се суочило са проблемима, сада треба да стабилизују одговорне стране", рекао је Путин.

Он је додао и да се чланице ОПЕК+ у потпуности држе постигнутих договора, а да се организација успешно бори са свим изазовима,  као и да ће Русија наставити да и убудуће позитивно утиче на глобалну енергетску ситуацију у свету.

"Између Русије, ОПЕК+ и Саудијске Арабије постоји велико поверење, и ни једна страна нема жељу да некога превари", појаснио је руски лидер, додајући да је допринос пет највећих азијских земаља светској економији већ премашио допринос САД и ЕУ и да ће наставити да расте.

Према његовим речима, удео Кине у светској енергетици би до 2028. требало да порасте до 19,7 одсто, док ће значај САД у том смислу опасти до 14,5 одсто. 

Говорећи о течном природном гасу, казао је и да очекује раст потражње за овим енергентом, као и раст конкуренције у тој сфери. До краја ове деценије, потражња за тим горивом би требало да износи и 600 милиона тона.

Гас за свако руско домаћинство, стабилна цена струје

Путин је истакао да се посебна пажња поклања и бољем снабдевању електричном енергијом по целој земљи, ради се на развоју читавог система који обезбеђује транспорт гаса, а као један од приоритета је и то да свако домаћинство има приступ гасу.

Врло битно питање, како је појаснио, је и цена електричне енергије и гаса, којима ће бити посвећена пажња. Ове цене морају бити стабилне, поручио је. 

Русија ће објединити своје гасне транспортне системе на западу и истоку, рекао је још Путин и најавио да ће прво бити повезани гасоводи "Снага Сибира" и "Сахалин-Хабаровск-Владивосток".

"Снага Сибира", како је открио, већ данас испоручује више гаса него што је то било договорено, а 2025. године очекује се да ће капацитет овог гасовода износити 38 милијарди кубних метара на годишњем нивоу. 

Као један од стубова развоја руског енергетског сектора, Путин је истакао да је то и постизање потпуног суверенитета у тој области. То ће се, како каже, постићи путем кадровске, финансијске и технолошке независности.

Постоји идеја да Русија прошири испоруку гаса у Европу кроз Турску, прокоментарисао је Путин, додајући да су данас у Европи за формирање гасног хаба у Турској заинтересовани сви они који желе да енергенте добијају од Русије.

За овај хаб, како је рекао, интересовање показује и Азербејџан, али и друге земље. 

image