Русија

Преговори о контроли наоружања: Русија задржава право да спроводи нуклеарне пробе ако то учине и САД

Москва разматра могућност повлачења ратификације Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба
Преговори о контроли наоружања: Русија задржава право да спроводи нуклеарне пробе ако то учине и САДwww.globallookpress.com © Cover Images

Москва би могла да настави са нуклеарним пробама, али само ако САД ураде нешто слично, рекла је чланица руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Јулија Жданова, преносе "РИА Новости".

"Као што је раније напоменуто, ми разматрамо питање повлачења ратификације Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба како би имали исти статус као и САД, која још увек није ратификовала тај документ", рекла је она и додала да у случају повлачења ратификације Русија задржава право да спроводи нуклеарне пробе.

"Наглашавам, искључиво у одговору на сличне потезе Вашингтона", додала је она на састанку ОЕБС-овог Форума за безбедносну сарадњу.

Савет руске Думе је, на предлог председника Вјачеслава Володина, дао је инструкције Одбору за спољне послове да, у сарадњи са Министарством спољних послова, започне рад на укидању ратификације тог уговора.

Извршни секретар Организације уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба Роберт Флојд изразио је забринутост због потеза Москве и затражио састанак са "кључним лидерима" у Русији.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да државе чланице тог савеза немају намере да организују нуклеарне пробе.

"Настављамо да помно пратимо шта Русија ради. До сада нисмо видели никакве промене у распореду нуклеарног наоружања које би захтевале измене наших позиција. НАТО савезници су до сада поштовали забрану нуклеарних проба, и немају планове да их поново спроводе", изјавио је он.

Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала четири године касније. Неке земље, попут САД и Кине, никада нису ратификовале тај међународни споразум.

image