Русија

Руски амбасадор у Вашингтону: Ако САД наставе нуклеарна тестирања, Москва је спремна да одговори

Руски председник јасно је ставио до знања да је курс САД деструктиван, тако да Русија неће бити прва која ће наставити нуклеарне пробе, рекао је Анатолиј Антонов
Руски амбасадор у Вашингтону: Ако САД наставе нуклеарна тестирања, Москва је спремна да одговориGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Русија неће бити прва која ће наставити нуклеарна тестирања, то ће бити само одговор на такве акције САД, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Антонов је оптужио амерички Стејт департмент за "дрско извртање" руске позиције. Заменица Државног секретара Бони Џенкинс изразила је забринутост због фебруарске поруке руског председника Владимира Путина да је Русија спремна за нуклеарну пробу, назвавши амерички курс деструктивним.

"Стејт департмент је дрско искривио суштину поруке председника Русије Владимира Путина у Савезној скупштини. Путин је јасно ставио до знања: курс САД је деструктиван. Ако Америка настави нуклеарна тестирања, спремни смо за одговор. Међутим, такве мере нећемо предузимати самоиницијативно", поручио је Антонов.

Како је навео, Русија се "доследно и одговорно" придржава једностраног мораторијума на нуклеарна тестирања, истакнувши да је Москва ратификовала Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба још 2000. године, за разлику од Сједињених Држава.

"САД не само да нису следиле наш пример, већ нису ни прстом мрднуле да примене уговор. Вашингтон 30 година обмањује свет обећањима да ће помоћи ступање на снагу Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТ), али у стварности наставља да избегава ову одлуку", оценио је.

Према његовим речима, друге земље у својим одлукама по овом питању гледају на Америку, која суштински доприноси "ерозији" овог важног споразума у ​​области нуклеарног разоружања и непролиферације.

Руски дипломата је подсетио да су Сједињене Државе једина земља која је употребила нуклеарно оружје против цивилног становништва, а као резултат тога, два јапанска града су збрисана са лица земље. 

Према речима Антонова, ако би Вашингтон осетио макар и кап кривице за оно што се догодило, то би допринело ратификацији ЦТБТ-а.

Осим тога, како је додао, америчка политика се заснива на томе да се неко други окриви за "уништавање стубова међународне безбедности".

"Углавном се криви Русија. Овог пута, ако Вашингтон не одустане од искушења да настави нуклеарна тестирања, а то нико не може искључити, 'закопаћемо' ЦТБТ", закључио је Антонов.

Руски председник Владимир Путин је, говорећи пред Савезном скупштином у фебруару 2023. године, рекао да "Русија има информацију да Сједињене Државе размишљају о тестирању свог нуклеарног оружја у пуном обиму, укључујући и развој нових типова.

С тим у вези, руски лидер је дао инструкције руском Министарству одбране и "Росатому" да обезбеде спремност за тестирање руског нуклеарног наоружања уколико тестове прво изведу Американци. 

image