Русија

Русија оптужила Запад: САД и савезници умешани у крађу и шверц сиријских ресурса

Упркос свим напорима Дамаска, Сиријци и даље не добијају неопходну помоћ УН, наводи руско Министарство спољних послова
Русија оптужила Запад: САД и савезници умешани у крађу и шверц сиријских ресурса© Joe Raedle/Getty Images

Сједињене Државе и њихови савезници, који су незаконито окупирали делове Сирије, умешани су у крађу и шверц нафте и житарица, лишавајући сиријско становништво хлеба и енергената, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Одговарајућа хуманитарна помоћ Сирији није обезбеђена не због проблема с приступом (све модалитете – прекограничне и унутар земље – гарантује Дамаск) већ због хроничног недостатка средстава. И поред свих гласних изјава, западни донатори не испуњавају своје обавезе, не издвајају  средства чак ни за хитну помоћ, а да не спомињемо пројекте у вези с опоравком државе и олакшавањем повратка избеглица", наводи се у саопштењу.

У министарству су додали да упркос свим напорима Дамаска, Сиријци и даље не добијају неопходну помоћ УН.

Како се истиче, САД и ЕУ настављају да "даве" привреду Сирије незаконитим једностраним санкцијама које забрањују увоз грађевинског материјала и генератора, лекова и медицинске опреме, као и формула за бебе.

"Вашингтон и његови савезници, незаконито окупирајући територије на североистоку и југу Сирије, умешани су у крађу и шверц нафте и житарица, лишавајући сиријско становништво хлеба и енергетских ресурса", закључило је министарство.

image