Русија

Путин и Асад траже престанак израелских напада у Појасу Газе

Председници Русије и Сирије разговарали су телефоном о испоруци хуманитарне помоћи становницима угроженог подручја и прекид присилног расељавања његових житеља
Путин и Асад траже престанак израелских напада у Појасу Газеwww.globallookpress.com © President of Russia/Twitter.com

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас телефоном са својим сиријским колегом Башаром Асадом о начинима за прекид сукоба у Појасу Газе и потреби хитне испоруке хуманитарне помоћи том региону, саопштила је Канцеларија председника Сирије.

"Током телефонског разговора лидери двеју земаља разговарали су о потреби хитне испоруке хуманитарне помоћи цивилима у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Канцеларија је такође додала да су председници "указали на потребу да се заустави израелско гранатирање Газе и расељавање њеног становништва".

Претходно је Асад истакао да Сирија подржава борбу Палестинаца за стварање сопствене независне државе.

"Сирија увек подржава борбу Палестинаца против израелске окупације за стварање независне државе", казао је Асад на састанку у Дамаску са министром спољних послова Ирана Хосеином Амиром Абдолахијаном. 

Према речима сиријског лидера, "дошло је време да се стави тачка на злочине Израела и да се он позове на одговорност за угњетавање Палестинаца, које траје више од 70 година".

Руски председник Владимир Путин раније је такође рекао да се Русија залаже за формирање независне Палестинске државе.

"Ширење конфликта може довести до озбиљних последица. Проблем Палестине је јако битан за сваког муслимана, јер се на њега гледа као на неправду великих размера. Русија се увек залагала за извршавање одредби Савета безбедности УН, и у томе (њиховом неиспуњавању) је корен свих проблема", појаснио је Путин, указујући да се и Русија залаже за формирање независне Палестинске државе.

image
VV inauguration
banner