Русија

Захарова одговорила Шолцу: Свега овога не би било да се Запад држао по страни

Марија Захрова подсетила да многих дешавања не би било да НАТО, САД и Немачка нису поткопавали украјински друштвено-политички систем, претворили боксере у градоначелнике, а комичаре у председнике
Захарова одговорила Шолцу: Свега овога не би било да се Запад држао по страни© MFA Russia

Портпаролка Кремља Марија Захарова подсетила је да је осам година регион крварио и да многих дешавања не би било да САД и земље НАТО-а, пре свега Немачка, нису поткопавале украјински друштвено-политички систем и промовисали антируске идеје.

Захарова је реаговала на изјаву немачког канцелара Олафа Шолца који је навео да је Русија "свакако крива" за пад украјинске ракете у Пољској.

"Одговорићу Шолцу на то његово 'Ништа од свега овога не би било без агресивног рата Русије против Украјине'. Од чега? Осам година је регион крварио. Не знам за 'све', али много тога сигурно не би било да САД и земље НАТО-а, пре свега Немачка, нису, након што је Украјина стекла суверенитет, поткопавали тамошњи друштвено-политички систем и обучавали људе антируским идејама", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Портпаролка руског Министарства спољних послова каже да "свега овога не би било" да САД и НАТО, пре свега Немачка, нису "мењали режим у Украјини и довели марионетске политичаре, претворили боксере у градоначелнике, а комичаре у председнике, плаћајући држављанством и новцем прљаве послове како би организовали противуставне ударе".

"Пошто је немачки канцелар тако добро упућен у све и све му је 'разумљиво', питам: да ли је већ јасно ко је дигао у ваздух гасоводе Северни ток 1 и 2? Или су вам за сада наредили 'да не разумете'?, поручила је руска званичница.

image