Русија

ФСБ привео пољског дипломату због примања мита за увоз алкохола

Ухапшена Ева Бокшнајдер, радила у Међународној банци за економску сарадњу са седиштем у Москви
ФСБ привео пољског дипломату због примања мита за увоз алкохолаGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Федерална служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) ухапсила је пољског дипломату Еву Бокшнајдер запослену у Међународној банци за економску сарадњу (ИБЕK) због сумње да је примила мито од 20.000 евра.

"Ева Малгоржата Бокшнајдер, службеница међународне финансијске организације са дипломатским статусом и држављанка Републике Пољске, ухваћена је на делу приликом примања мита у износу од 20.000 евра за израду фиктивне документације за ослобађање од плаћања царине при увозу алкохола", наводи се у саопштењу.

Пољакиња је, сматрају истражитељи, повезана са групом шверцера у чијим складиштима је заплењено око 40 тона алкохола вредног више од два милиона долара.

На снимку који је објавио ФСБ, а пренеле "РИА Новости" приказана су документа оптужене, укључујући и потврду да је од 2018. године руководилац сектора маркетиншке подршке Одељења за стратешко планирање и анализу ИБЕK-а.

Поред тога, ФСБ је приказао снимке заплењеног алкохола, укључујући брендове као што су "Блек Велвет", "Томатин", "Џек Денијелс" и "Бакарди".

ИБЕК је мултилатерална финансијска институција са седиштем у Москви чији су чланови Бугарска, Вијетнам, Монголија, Пољска, Русија, Румунија, Словачка и Чешка, а чија је сврха "промовисање развоја привреда земаља чланица, спољноекономских односа између привредних субјеката, као и проширење односа са уговорним странама из трећих земаља".

image
VV inauguration
banner