Русија

Путин: Помоћ људима у Појасу Газе је наша света дужност

Шеф руског Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков известио је председника о испоруци хуманитарне помоћи у Појас Газе, која тече паралелно са евакуацијом руских држављана
Путин: Помоћ људима у Појасу Газе је наша света дужностwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Неопходно је помоћи људима у Појасу Газе који страдају од актуелних дешавања, посебно Русима, то је наша света дужност, рекао је данас руски председник Владимир Путин на онлајн састанку са руском владом и истакао да је 900 људи тражило да буде евакуисано у Русију.

"Ово је веома важна, хуманитарна, племенита мисија. Морамо да помогнемо људима који пате због актуелних дешавања. Видимо шта се тамо дешава. Зато је наша света дужност да помогнемо, посебно нашим грађанима", рекао је Путин, преносе "РИА Новости".

Шеф руског Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков известио је председника државе о испоруци хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Руско Министарство за ванредне ситуације Русије, заједно са Министарством спољних послова, ФСБ, Министарством унутрашњих послова, Министарством здравља и другим заинтересованим федералним органима извршне власти, организовало је евакуацију руских држављана из Појаса Газе.

Куренков је поручио да је границу с Египтом већ прешло 484 руских држављана и 87 рођака са страним држављанствима. 

Шест авио летова руског Министарства за ванредне ситуације евакуисало је на аеродром Домодедово у Московској области 553 особе, укључујући 259 деце, нагласио је шеф руског Министарства за ванредне ситуације.

Додао је да летови Министарства за ванредне ситуације Русије паралелно испоручује хуманитарне залихе становништву Појаса Газе.

Укупно је више од 245 тона помоћи послато у египатски Ел Арис, што укључује храну, основне потрепштине, производе за хигијену и лекове.

Следећи лет са хуманитарном помоћи укупне тежине 28 тона планиран је за 23. новембар, истакао је Куренков.

image