Русија

Песков: Кијев не жели преговоре, Москва отворена за разговор

Портпарол Кремља рекао да циљеви специјалне војне операције у Украјини морају бити остварени
Песков: Кијев не жели преговоре, Москва отворена за разговорwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да украјинска страна не жели никакве преговоре и поновио да је Руска Федерација отворена за разговоре са Кијевом.

"Једно је јасно: украјинска страна не жели никакве преговоре. Специјална војна операција у Украјини се наставља и њени циљеви морају бити постигнути", рекао је Песков.

Песков је поновио да је став Москве да је отворена за преговоре са Украјином добро познат Кијеву.

"Сви преговори имају циљеве. Наши циљеви су добро познати. А ти циљеви се могу постићи или кроз специјалну војну операцију или кроз преговоре. Русија је отворена и за једно и за друго. Наши циљеви су детаљно изнесени током мартовских преговора и представљени украјинској страни тако да су они врло добро упознати са свим детаљима. Стога наш став и позиција нашег председника је поприлично јасна", рекао је Песков.

Дмитриј Песков је приметио да украјинске колеге имају "седам петка у недељи":

"Украјинске колеге не знају где ударају. Час преговарају, час одбијају да преговарају, онда донесу закон који забрањује било какву врсту преговора, онда кажу да желе преговоре, али јавне", рекао је Песков и додао да би Вашингтон ако би желео, могао да утиче на Кијев и омогући преговоре.

Портпарол Кремља се осврнуо и на осуде западних званичника који су једногласно окривили Русију за "ракетни инцидент" у Пољској рекавши да је она крива свакако јер је започела "рат" у Украјини.

"Вашингтон каже да није било руских ракетних удара, не би било ни ракете С-300 коју су лансирале украјинске оружане снаге. Али ако следите ову логику, онда би ваљало да премотате ситуацију у супротном смеру и дођете до закључка да није било потпуног игнорисања Сједињених Америчких Држава и Северноатлантске алијансе, наше забринутости и да није било њихове неспремности да са Русијом разговарају о нацртима уговора које смо израдили и поднели, онда не би било потребе ни за специјалном војном операцијом", рекао је Песков новинарима.

У Русији нико не говори о нуклеарном оружју

Портпарол руског председника је нагласио да у Русији нико не говори о нуклеарном оружју и да се таква реторика чује једино у Европи, чиме се ескалира напетост у потенцијално опасном подручју.

"Ако нисте приметили, нико од Руса не говори о овој теми нити је говорио. О овој теми се прича у европским престоницама. Напетост расте око ове потпуно неприхватљиве, потенцијално опасне области", рекао је.

Песков је назвао завршну декларацију самита Г20 победом здравог разума

"Ово је победа здравог разума. Наравно, то је велика заслуга наших дипломата и велика заслуга Индонежана који су председавали и индијских дипломата који ће следеће године председавати самитом Г20, као и наших партнера, Кинеза, и других пријатељских земаља", рекао је Песков новинарима, оцењујући завршну декларацију Г20.

Према његовим речима, било је могуће "неутралисати слепу агресивност колективног Запада" и постићи компромис. У супротном, према речима Пескова, самит Г20 би по први пут могао да остане без коначног документа.

"У целини, ми смо веома задовољни. Декларација одражава ситуацију у којој постоје различита гледишта што је било веома важно за нас. Наставићемо рад у оквиру Г20, то je свима у интересу", додао је Песков.

Самит Г20 одржан је на индонежанском острву Бали 15. и 16. новембра.

image