Русија

Песков: Зеленски потврдио неспремност Кијева да преговара

Портпарол Кремља поручио да je Москва увек била за мирно решавање ситуације у Украјини
Песков: Зеленски потврдио неспремност Кијева да преговараGetty © Ian Walton / Staff

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да изјава председника Украјине Владимира Зеленског да неће бити "Минска-3" потврђује став Кијева о неспремности да преговара.

"Апсолутно потврђује", рекао је он, одговарајући на питање да ли ове речи Зеленског потврђују став да Кијев неће да преговара са Руском Федерацијом.

Зеленски се данас путем видео линка обратио учесницима самита Г20 и рекао да неће бити никаквог "Минска-3".

"Нећемо чекати Русију да ојача своје снаге. Уверен сам да је сада тренутак када рат Русије мора и може да се заустави", поручио је Зеленски у обраћању путем видео везе лидерима Г20 на индонезијском острву Бали.

Према копији његовог говора у који је увид Ројтерс, Зеленски је позвао учеснике самита Г20 , укључујући председника САД Џозефа Бајдена и председника Кине Си Ðинпинга, да усвоје украјинску формулу мира од 10 тачака и окончају рат "праведно и на основу Повеље УН и међународног права".

Понављајући да Русија мора да повуче све своје трупе са територије Украјине и да не може бити никаквих територијалних уступака од стране Кијева, Зеленски је затражио и ослобађање свих украјинских заробљеника.

Он је позвао на обнављање "нуклеарне безбедности", везано за електрану у Запорожју где се воде борбе, увођење ограничења цена на руске енергенете и проширење иницијативе за извоз житарица, преноси Ројтерс.

На индонежанском острву Бали 15. и 16. новембра одржава се Самит Г20.

 

image