Русија

Песков: Русија неће обнављати инфраструктуру Украјине

Портпарол председника Руске Федерације поручио да нема говора о томе да Русија обнавља инфраструктуру у Украјини
Песков:  Русија неће обнављати инфраструктуру Украјинеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

"Русија обнавља инфраструктуру оштећену током специјалне војне операције на својој територији, нема говора о било каквој обнови Украјине", саопштио портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков.

Песков је данас рекао да су на територији Русије већ покренути захтевни грађевински радови и додао да се такав посао не планира ван граница државе.

"Не, то не долази у обзир", нагласио је портпарол Кремља.

Генерална скупштина УН синоћ је усвојила Резолуцију у којој се наводи да Русија мора да плати Украјини ратну одштету и да је Москва одговорна за "инвазију на Украјину". 

Резолуцију је подржало 94 од 193 држава чланице Генералне скупштине, док за њу није гласало 99 држава

Портпарол Кремља је резолуцију Генералне скупштине УН о репарацијама Украјини назвао формализацијом пљачке руске државе, и нагласио да је Москва је категорички против.

"Наравно, организатори овог процеса покушавају да доврше пљачку наших златних и девизних резерви које су потпуно незаконито блокиране. Ово је формализација пљачке помоћу платформе Уједињених нација", рекао је Песков.

Запад користи јуришничке методе да би запленио руске златне и девизне резерве, Москва ће учинити све да се одупре пљачкама, изјавио је портпарол лидера Русије.

"Русија ће учинити све што је могуће", рекао је Песков, одговарајући на питање о шансама да се спречи заплена руских резерви које је Запад замрзнуо.

Како је нагласио, "на позадини апсолутног кршења правила приватне својине у протеклих шест месеци свих основа и  међународног права и такви јуришнички методи пљачке су очекивани".

"Све ово ћемо узети у обзир приликом одређивања наших даљих акција", рекао Песков.

Москва наставља са специјалном војном операцијом у Украјини, пошто Кијев не жели преговоре

"Можемо да констатујемо да је позиција де факто и де јуре украјинске стране, коју је више пута изнео председник Зеленски, то да де факто и де јуре Украјина не може и не жели да преговара", рекао је портпарол Кремља новинарима у уторак.

У складу са тим, циљеви Руске Федерације биће реализовани кроз наставак специјалне војне операције, нагласио је Песков.

Портпарол Кремља прокоментарисао је и захтев француског председника Емануела Макрона кинеском председнику Си Ђинпингу да убеди руског председника Владимира Путина да се врати за преговарачки сто о решењу у Украјини.

"Апсолутно. За сада, заправо, не видимо преговарачки сто", приметио је Песков.

Он је додао да је Кремљ видео изјаве Зеленског о плану од десет тачака за постизање мира направљеном на самиту Г20.

Претходно је украјински лидер разговарао путем видео позива са учесницима самита Г20, напомињући да је дошло време да се зауставе непријатељства, али, према његовим речима, Кијев неће потписати "Минск3".

Мински споразуми постигнути 2015. године требало је да постану основа за решење у Донбасу, али је Кијев годинама одуговлачио мировни процес и одбијао да их спроведе, а затим у потпуности прогласио неприхватљивост политичког дела овог пакета, и категорички одбио директан дијалог са републикама Донбаса.

Песков је рекао да се глас Русије чује на самиту Г20

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одржао је многе билатералне састанке и одмах одговара на сваку критику Русије, рекао је портпарол Кремља.

Коментаришући информацију да су поједине земаље учеснице самита критиковале Русију, портпарол Кремља је додао:

"Наш министар одмах и врло директно одговара на ове критике, а наши стручњаци се, у току усаглашавања докумената, не слажу са оптужбама на рачун Русије, већ показују и нашу тачку гледишта", изјавио је Песков.

Русија ће благовремено саопштити одлуку о продужењу споразума о житу

"Одлука ће бити благовремено објављена", рекао је Песков за ТАСС.

Блумберг је, позивајући се на четири неименована извора, раније известио да ће Русија вероватно пристати на продужење споразума о житу након што он истекне 19. новембра.

image