Русија

Путин: Русија се бори за слободу целог света (ВИДЕО)

Без суверене, јаке Русије није могућ никакав трајни, стабилан светски поредак, поручио је руски председник на Руском народном сабору
Путин: Русија се бори за слободу целог света (ВИДЕО)© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Русија је блокирала пут онима који теже ка светској доминацији, ми се боримо за слободу целог света, изјавио је руски председник Владимир Путин на Руском народном сабору.

"Савремена Русија се враћа и јача свој суверенитет као светска сила. Ми се боримо за слободу целог света. Руска битка за суверенитет и правду је национално-ослободилачке природе, јер се она залаже за безбедност и благостање руског народа", поручио је Путин.

Руски председник је истакао да јак светски поредак неће постојати без јаке Русије.

"Без суверене, јаке Русије није могућ никакав трајни, стабилан светски поредак. Без Руса као етничке групе, без руског народа, нема и не може бити руског света и саме Русије. У овој изјави нема тврдње о супериорности, јер је то чињеница. Руси су више од националности. Тако је увек било у историји наше земље. То укључује културни, духовни, историјски идентитет. Бити Рус је, пре свега, огромна одговорност за очување Русије. Ту лежи прави патриотизам", указао је Путин.

Путин је навео да су русофобија и други облици расизма и неонацизма постали званична идеологија западних елита.

"Оно што се дешава у Украјини усмерено је не само против Руса, већ против свих народа Русије. Западу, у принципу, није потребна тако велика и мултинационална земља као што је Русија. Желе да је распарчају и опљачкају", подвукао је.

Путин је истакао да велике породице треба да се сачувају и оживе, да постану норма за све народе Русије.

Он је објаснио да многи народи у Русији чувају традицију јаке, вишегенерацијске породице, у којој се одгаја четворо, петоро и више деце. А у руским породицама многе баке и прабаке имале су седморо, осморо или чак више деце, нагласио је председник.

"Јачање породице, спасавање народа Русије је задатак земље за генерације које долазе, то је будућност руског света. Разноликост руских култура се не уклапа у западни поглед на свет који је заснован на жељи за експлоатацијом", оценио је руски председник.

Како је додао, конкурентска предност Русије лежи у разноликости, а то је заједничко наслеђе и мора се заштитити.

"Морамо се сетити лекција из револуције 1917. године, грађанског рата и распада СССР-а. Садашња генерација плаћа за тада направљене погрешне прорачуне, за повлађивање сепаратистичких илузија и амбиција, за слабост централне владе", додао је.

Руски војници бране истинску слободу

Учесници Специјалне војне операције бране истинску слободу, схватајући своју одговорност према будућим генерацијама, навео је руски председник.

"У нашој традицији, човек се не може осећати слободним ако нису слободни његови најмилији, деца, његова домовина. То је права слобода коју сада бране наши момци, људи, војници и официри, кћери отаџбине, слободни људи који разумеју своју одговорност према данашњим и будућим генерацијама", нагласио је Путин.

Свако спољно мешање представља агресију

Путин је истакао да свако спољно мешање или провокације са циљем изазивања међуетничког или међуверског сукоба у Русији, сматрају се агресивним деловањем против ње, као покушајем да се "посеје тероризам и екстремизам у Русији.

"Русија свако мешање споља у њене послове сматра агресијом и на то ће одговорити", поручио је.

Путин је истакао да је Русија велика и разнолика земља, и да се у тој разноликости култура, традиција и обичаја крије снага, огромна конкурентска предност и потенцијал.

image